Diabetul este una dintre cele mai grave boli cronice pentru care, din păcate, nu există tratament. Terapia medicamentoasă este singura care poate menține sub control evoluția bolii. O alimentație nesanatoasă împreună cu un stil de viață dezordonat, sedentarism, alimente hipercalorice și zaharuri, pot duce la complicații ale diabetului. De aceea, cu un regim alimentar și un stil de viață sănătos se poate controla nivelul glicemiei din sânge, iar evoluția bolii este oprită.

Ce trebuie să știi despre alimentația unui diabetic?

Pe cât de important este ceea ce mănânci, pe atât de important este când și cum faci asta. Este recomandat ca  diabeticul să mănânce de 5 ori pe zi, 3 mese și 2 gustări, la ore stabilite. Obligatoriu, ultima masă să fie cu 3 ore înainte de somn. Regimul alimentar nu înseamnă că trebuie să renunți la tot ceea ce îți place, ci că trebuie ca tot ce este în farfurie să fie ales cu grijă și într-o cantitate corespunzătoare.

Ce se recomandă

Pentru început, specialiști recomandă limitarea produselor care conțin carbohidrați procesați, cum ar fi dulciurile sau snacks-urile. În schimb, alimentele precum fructe, legume, cereale, proteine slabe sau lactate cu puține grăsimi sunt bogate în carbohidrați sănătoși, benefici pentru dietă.

Fibrele alimentare sunt un ajutor pentru digestie și te ajută să ții glicemia sun control, așa că încearcă să le incluzi în dieta ta. Se gîsesc ăn fructe, legume, leguminoase, nuci sau în făina din grâu integral.

Deși proteinele sunt bune, acestea trebuie consumate într-o cantitate moderată. Este de preferat să vorbești cu un nutriționist, care te poate îndruma spre produsele potrivite pentru tine. De obicei, alimente precum ouă, pui, pește și iaurtul grecesc se regăsesc cel mai des în regimul unui diabetic.

Deși grăsimile sunt privite ca ceva negativ, e bine de știut că există și grăsimi bune, adică grăsimile nesaturate. Acestea se ocupă de nivelul colesterolului și le găsești în nuci, avocado și în diferite uleiuri. Cu toate acestea, grăsimile nesaturate nu trebuie consumate în exces, din cauza caloriilor din componența lor.

Peștele este o alternativă bună pentru a înlocui celelalte tipuri de carne. Este chiar recomandat ca peștele să se regăsească în meniul tău de două ori pe săptămână. Somonul, tonul și macroul sunt bogați în Omega-3, care contribuie la sănătatea inimii, iar codul are mult mai puține grăsimi și colesterol.

Cele mai recomandate legume pentru un diabetic sunt: spanacul, salata kale, brocoli, castravetele, ardeiul, sparanghelul. Iar cele mai bune opțiuni pentru fructe sunt: afine, mere, căpșuni, pepene, struguri, zmeurăkiwi, portocale, banane, caise și cireșe. Cele mai bune lactate sunt: laptele degresat, iaurtul grecesc, brânza fără grăsimi, chefirul simplu.

Ce trebuie evitat

Diabetul te predispune în fața altor boli, cum ar fi cele ale inimii. De aceea este important să știi ce alimente trebuie să ocolești, pentru a opri procesul de avansare a bolii.

Alimentele procesate, în mare parte snacks-urile, grăsimile din comerț, produsele coapte sau preparate la cuptor, sunt primele care ar trebui să iasă din dietă. Colesterolul se găsește în proteina animală, lactate sau în gălbenușul oului. Se recomandă ca pe zi să consumi maxim 200 mg de colesterol. Și alimentele cu un conținut ridicat de sare trebuie limitate. Doza maximă de sodiu, care ar putea fi consumată pe zi, este de 2.300 mg.

Diabeticilor li se recomandă să ocolească lactatele precum: laptele gras sau cu arome, brânza grasă și sărată, chefirul îndulcit. Când vine vorba de legume, trebuie consumat cu moderație: porumbul, cartoful alb, sfecla. Iar la fructe trebuie evitat total: fructele uscate, sucurile naturale ambalate.

  • Băutura

La fel cum monitorizezi ceea ce mănânci, trebuie să monitprizezi și ceea ce bei. Cele mai bune alegeri sunt apa, plată, minerală sau infuzată acasă, ceaiul și cafeaua neîndulcite. Iar când vine vorba de alcool sunt recomandate berea light și vin, dar într-o mică măsură.

Sunt de evitat suurile acidulate, băuturile îndulcite sau aromate artificial, energizantele, berea obișnuită și vinul în cantitâți mari.