Spanacul
Încă din cele mai vechi timpuri, se cunoaște faptul că spanacul este un aliment bogat în fier ce previne în special anemia. Pe lângă fier, această legumă delicioasă mai este bogată și în minerale, vitamine și fitonutrienți. Specialiștii în domeniu recomandă consumarea acestuia cu regularitate, în special primăvara (sezonul spanacului) când îl putem găsi proaspăt și plin de vitamine în toate piețele. De asemenea, spanacul este foarte benefic pentru copii, pe care îi puteți încuraja să urmeze modelul lui Popeye Marinarul.
Iată de ce primăvara aceasta este bine să introduci în dieta ta spanacul:
- Echilibrează tensiunea arterială – spanacul conține o combinație de potasiu (cu un conținut ridicat) și sodiu (cu un conținut scăzut), ceea ce este benefic pentru persoanele care suferă de tensiune arterială mărită. Potasiul scade tensiunea, iar acidul folic din spanac relaxează arterele și vasele de sânge
- Întărește sistemul muscular și osos – conținutul generos de vitamina K, calciu și magneziu întărește sistemul osos, iar coenzima Q10 joacă un rol important în fortificarea sistemul muscular
- Îmbunătățește vederea – nu doar morcovul conține beta-caroten, ci și spanacul, iar pe lângă acesta, mai conține luteină și zeaxatină ce previn cataracta și îmbunătățesc vederea
- Fortifică sistemul imunitar – vitamine, fier, iod, zinc, magneziu, calciu, potasiu, cupru, seleniu, acizi Omega-3, acid folic, mangan, magneziu etc. Toate acestea sunt suficiente pentru o imunitate de fier și pentru prevenirea inflamațiilor din organism
- Accelerează metabolismul – pentru pierderea în greutate, nutriționiștii recomandă consumul de spanac. Cantitatea mare de proteine din spanac este rapid transformată în enzime și aminoacizi, iar tilacoida reduce poftele și senzația de foame
- Detoxifiază – atunci când ai nevoie de un detox, ține minte că spanacul curăță organismul și detoxifică ficatul
Spanacul este recomandat a fi savurat în starea sa crudă, în salate sau smoothie-uri, pentru a nu își pierde conținutul său proteic. Însă, este foarte delicios și gătit, în ciorbe sau ca fel principal.
Lasa un comentariu