Menținerea colesterolului în perioada concediilor
Colesterolul, dacă nu depășește valorile normale, este o substanță benefică pentru organism. Acesta se regăsește în fiecare celulă a organismului și are funcții importante în procesul de digestie, în producerea de hormoni și în generarea vitaminei D, reglează sistemul imunitar și sistemul de apărare al organismului.
Lipoproteinele sunt complexe formate din lipide si proteine intervenind in absorbtia si transportul colesterolului, trigliceridelor si vitaminelor liposolubile și sunt de două tipuri: lipoproteinele de intensitate mică (LDL) și lipoproteinele de intensitate mare (HDL).
LDL (Low-Density Lipoprotein) are un continut in colesterol de 50 %, restul fiind proteine (22 %) si trigliceride (5 %). Se formeaza la nivelul celulei hepatice, si ajuns in ciculatie elibereaza colesterol in celulele care au receptor pentru LDL, printre care si celulele vasculare fiind implicat in ateroscleroza (prin oxidarea particulelor de LDL cu radicali liberi).
HDL (High-Density Lipoprotein) este sintetizat la nivelul ficatului si intestinului si contine : proteine (48 %), colesterol (19 %), trigliceride (3 %). Rolul sau este de esterifica colesterolul liber si de a-l transporta de la celulele periferice spre ficat opunandu-se procesului de ateroscleroza
Perioada concediilor este una destul de activă, iar oamenii sunt mai puțin atenți la ceea ce consumă, profitând de zilele libere și relaxante, însă de cele mai multe ori uită de riscurile la care se expun. Indiferent de perioada anului sau evenimentele la care participați este nevoie de o atenție sporită în ceea ce privește alimentația, mai ales dacă vă confruntați cu astfel de probleme de sănătate.
Iată câteva alimente ce pot fi adăugate în alimentație indiferent de sezon:
1. Uleiul de masline
Tipul de grăsimi sănătoase care se găsește în măsline și în uleiul de masline poate crește valorile colesterolului HDL și poate reduce impactul colesterolului LDL asupra organismului.
2. Fasole și leguminoase
La fel ca cerealele integrale, fasolea și leguminoasele sunt o sursă excelentă de fibre solubile. Soiurile de fasole conțin acid folic și vitamina B care sunt benefice organismului. Pentru o sănătate bună, dintre acestea se recomandă în mod deosebit lintea, năutul ori soia.
3. Cereale integrale
Cerealele integrale pot îmbunătăți nivelul colesterolului HDL deaorece conțin fibre, în mod deosebit fibre solubile.
4. Fructe bogate în fibre
Fructele care au un conținut ridicat de fibre, cum ar fi prunele, merele și perele pot crește valorile colesterolului HDL și, în acelasi timp, pot reduce nivelul colesterolului LDL.
5. Omega-3 din peștele gras
Acizii grași Omega-3 care se găsesc în pește reduc colesterolul LDL și în același timp cresc colesterolul HDL. Există mai multe variante de pește gras, cum ar fi somonul, macroul, tonul, sardinele sau păstrăvul.
6. Semințele de in
Semințele de in sau uleiul din acestea conțin, de asemenea, acizi grasi Omega-3.
7. Nucile
Nucile de toate felurile sunt bogate în grăsimi sănătoase și sunt benefice pentru inimă. Totodată, ele sunt bogate în fibre și conțin o substanță numită steroli din plante. Acesti steroli vegetali blochează absorbția colesterolului în corpul tau.
Pe lângă mâncarea sănătoasă, este indicată menținerea sub control a colesterolului cu ajutorul unor suplimente alimentare precum Cholest Bio de la Ropharma.
CHOLEST BIO este un supliment recomandat persoanelor cu un conținut crescut de grăsimi în sânge, ce constituie o premisă pentru complicațiile bolilor arteriale coronarine, cerebrovasculare și periferice. Acest produs scade nivelul colesterolului total, al trigliceridelor și al lipoproteinelor cu densitate mică, crește nivelul lipoproteinelor cu densitate mare, reducând riscurile pentru accidente coronariene și cerebro-vasculare.
Lasa un comentariu