Lasă-te purtat de placerea de a mânca! Multiplică acest sentiment cu bucuria meselor de sărbători, alaturi de cei dragi!
O
revizuire a literaturii de specialitate a identificat 7 categorii și 22 de
dimensiuni ale plăcerii alimentare. Iată câteva, care te-ar putea inspira să te
concentrezi pe noi surse de plăcere în dieta ta.
1. Caracteristicile alimentelor Alege pur și simplu alimentele care îți plac, dar concentrează-te și pe noutate și varietate.
2. Amintiri Revizuiește alimentele care îți amintesc de momente frumoase. Acest tip de mâncare poate avea și un aspect reconfortant.
3. Valori Fă alegeri aliniate cu valorile tale profunde. Fă-ți timp să te gândeșți la valorile pe care le onorezi sau pe care le poți încorpora prin alegerile tale alimentare.
4. Planificare, achiziție, pregătire Identificați sau încorporați elemente plăcute atunci când planificați, cumpărați și gățiți alimente (de exemplu, vizitarea unei piețe publice).
5. Libertatea de a alege Acordați-vă dreptul de a face alegeri legate de dieta dvs. conform criteriilor dvs. personale (de exemplu, preferințe) și nu pe baza unor reguli externe (de exemplu, dieta).
6. Loc Dă-ți voie să mănânci într-un loc și atmosferă care ți se pare plăcută, chiar dacă nu este „la castel”.
7. Context social Gășiți oportunități de a mânca înconjurat de
oameni iubiți.
Modalități de a mânca.
Savurați mâncarea, mâncați în liniște.
Ø Concentrați-vă
pe plăcere pentru a dezvolta noi obiceiuri alimentare
Dacă sunteți interesat să implementați noi obiceiuri alimentare, vă încurajez să vă gândiți cum vă poate ajuta plăcerea să vă atingeți obiectivele.
De exemplu, dacă pregătirea mesei nu este o activitate care vă place, s-ar putea să vă întrebați cum să o transformați într-o activitate mai plăcută; (de exemplu, să o pregătiți în grup sau în familie, să alegeți un moment perfect în care vă puteți lua timp să mergeți la cumpărături, să ascultați muzică).
Gândiți-vă
și la lucrurile care vă împiedică să experimentați plăcere și, dacă este
posibil, folosiți-vă creativitatea pentru a identifica modalități de a le
depăși (de exemplu, sugerați că anumite subiecte stresante să nu fie discutate
în timpul meselor în familie).
Ø Mâncarea este o
plăcere, înainte de a fi o nevoie
Dacă
mâncarea este vitală pentru buna funcționare a organismului nostru, 59% dintre
persoanele chestionate într-un studiu la nivel national, realizat în
Franța consideră că mâncarea este o
plăcere, înainte de a fi o nevoie. Mâncatul ar trebui, mai presus de toate, să
ne facă „să ne simțim bine”.
Fie
că este un moment de răsfăț, de împărtășire sau de relaxare, actul de a mânca
îți permite să te răsfeți în timp ce oferi corpului tău ceea ce are nevoie. În
această căutare a plăcerii, consumatorii preferă calitatea în detrimentul
cantității.
Ø
Mâncatul ar trebui să fie înainte
de toate o plăcere și nu o sursă de stres sau anxietate.
Potrivit unui sondaj realizat de IPSOS, 63% dintre
francezi cred că “se predică” din ce în ce mai mult despre cum să se mănânce și
s-au săturat să li se spună ce ar trebui și ce nu ar trebui să facă! Mâncatul
ar trebui să fie înainte de toate o plăcere și nu o sursă de stres sau
anxietate.
Ø Ce este
placerea alimentara?
Fiziologii
o definesc că fiind „ o stare de bine trecătoare cauzată de anticiparea
consumului unui aliment sau de consumul unui aliment ”. Cu toate acestea, a
fost mult timp considerat ireconciliabilă
cu o alimentație sănătoasă.
Studiile recente în psihologie și neuroștiințe duc la o schimbare treptată a ideilor preconcepute.
„Comportamentul alimentar este reglat de diferite căi neuronale și actul de a mânca este astfel controlat atât de nevoile energetice ale organismului, dar și de plăcerea asociată cu mâncarea ”, explică cercetătorii de la Laboratorul de Biologie Funcțională și Adaptativă al CNRS – Canada.
„Plăcerea alimentară nu este legată de cantitatea de mâncare. Studiile arată că atunci când mâncăm un aliment cu valoare hedonică ridicată (un aliment care ne place) consumăm, de fapt o cantitate mai mică din acel aliment. Pentru că suntem mulțumiți», potrivit lui Karine Gravel, nutriționist și doctor în nutriție.
Plăcerea alimentară este baza pentru construcția alegerilor și comportamentelor noastre alimentare. Este, de asemenea, un factor cheie în procesul de sațietate, deoarece „satisfacția” este un criteriu important pentru a decide să nu mai mâncați.
Ø Deci, cum ne putem bucura de mâncare?
În primul rând, răsfățându-ne experiențelor senzoriale: gust, miros, atingere, văz dar și auz, toate simțurile ne sunt trezite atunci când mâncăm.
Plăcerea vine și prin achiziționarea de produse de calitate și descoperirea de noi gusturi, arome și texturi.
Mai mult, francezii au înțeles bine acest lucru deoarece 77% dintre ei declară că le place să se răsfețe cu micile plăceri culinare și că le consideră chiar un „mic lux” de care se bucură.
Există și plăcerea de a împărtăși un moment de convivialitate, de a oferi plăcere, de a experimenta rețete noi sau, pur și simplu, de a te răsfăța. Și ce prilej mai bun, ca acela al meselor festive, de sărbători, alaturi de familie?
Mâncarea
poate fi o adevărată plăcere pentru simțurile noastre, precum și o sursă de
vitalitate și bunăstare pentru corpul nostru. Așadar, alege să te hrăneșți cu
plăcere !
Ø Poftă bună!
Bucurați-vă de mâncare!
Este
important să vă bucurați de mâncare. Acest lucru este valabil mai ales atunci
când participați la petreceri sau evenimente în care sunt servite mâncăruri
etnice sau tradiționale.
Mănâncă alimentele pe care le iubeșți, fără a judeca. Acest lucru vă va ajuta să adoptați o atitudine sănătoasă față de alimente.
Pentru
a evita să simți că ai ratat atunci când te confrunți cu alimente mai puțin
sănătoase, mănâncă porții mai mici și fă-ți timp pentru a le savura.
Ø Sărbătorește
altfel decât cu mâncare!
Încerca
:
• să mergi la o plimbare. Adăugați «plimbarea digestivă», un ritual al bătrânilor noștri, care vă facilita tranzitul intestinal
• practicați jocurile dvs preferate
• faceți
o activitate în aer liber, cum ar fi ciclismul
sau
· poti face infuzii cu plante ce vor ameliora digestia, melisa, verbenă. care calmează spasmele gastrointestinale și alte dureri gastrice, că să nu mai vorbim de acțiunea lor antistres care nu trebuie neglijata în aceste perioade
• utilizați condimentele carminative care vor lupta împotriva balonării și gazelor: anasonul, mărarul, chimenul, coriandrul, feniculul printre altele.
În unele cazuri, după mesele copioase organizate de sărbători, specialiștii reconadă utilizarea unor suplimente naturale, pentru îmbunătățirea digestiei.
Unul
dintre acestea este Digestobil de la Ropharma
Despre Digestobil
Beneficii
terapeutice:
• Digestobil este recomandat pentru completarea secrețiilor biliare în cazul meselor copioase, bogate în grăsimi
• Suplimentul alimentar Digestobil se poate folosi și de către persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală de îndepărtare a vezicii biliare
• Totodată, Digestobil se folosește și ca
tratament adjuvant în tulburările dispeptice atribuite deficitului de bilă în
intestin: gust amar, greață, stare de vomă, migrenă sau durere biliară
Compoziție
:
• extract de bilă bovină – 100,0 mg,
• taurină – 100,0 mg,
• inozitol - 100 mg;
• capsula: hidroxipropilmetilceluloză,
gumă gellan;
• coloranți/dioxid de titan, oxid galben
de fier;
• agent de încărcare: lactoză monohidrat;
• agenți antiaglomeranți: dioxid de
siliciu coloidal, săruri de magneziu ale acizilor grași vegetali.
Extract de bilă
bovină
Extractul de bilă bovină este un compus asemănător bilei umane. Prin compoziția sa, acest extract îmbunătățește activitatea proceselor digestive. Secundar, organismul va beneficia și de un aport de vitamina, anume vitamina A, D, E, dar și vitamina K. Acesta contribuie la emulsionarea și digestia grăsimilor, ușurând astfel activitate sistemului digestiv.
În mod general, acesta este recomandat ca și adjuvant în ameliorarea simptomelor asociate cu „bila leneșă”, dar și în ameliorare unor simptome precum: balonarea, constipația, greața sau vărsăturile.
În
scop de prevenție, aceasta poate fi administrat și după excesele alimentare.
Taurina
Taurina face parte din categoria aminoacizilor și poate fi generată în mod natural de către organism.
Această
substanță este recomandată doar în tratamentele pe termen mediu sau scurt,
deoarece, administrare pe termen lung poate determina agitație, creșterea
ritmului cardiac, hipertensiune sau anxietate.
Acest compus este cel mai frecvent uzitat în băuturile energizante, fiind esențial pentru buna funcționare a organismului în perioade de suprasolicitare, stres sau în momentul în care dezvoltăm anumite boli.
Aceasta a fost extrasă pentru prima dată în anul 1827 din bila unui bou. Corpul nostru poate sintetiza pe cont propriu această substanță însă, în anumite cazuri avem nevoie de un supliment.
Singurul scenariu în care corpul nu sintetizează taurină este atunci când ne referim la nou-născuți. Aceștia primesc în mod artificial taurină prin intermediul laptelui matern sau al laptelui praf.
Rolurile
principale realizate de către taurină sunt: reglarea nivelului de calciu,
crearea de săruri biliare, susținerea sistemului nervos, echilibrarea
electrolitică și metabolică, menține sănătatea sistemului imunitar și a
funcției antioxidante.
Inozitol
Inozitol-ul
este regăsit și sub denumirea de „Vitamina B8”. În sine, acesta nu este o
vitamină ci, mai degrabă un tip de zahăr cu efecte benefice pentru organism.
În cazul în care un organism prezintă rezistență la insulină, corpul vă genera o excreție urinară a metaboliților inozitolului.
Unele studii au arătat că, lipsa de inozitol este strâns legată de rezistența la insulină.
a) Ce este inozitolul?
Denumit, uneori, vitamina B8, inozitolul este un zahăr esențial pentru viață.
Inozitolul
este o moleculă organică ciclică formată din 6 atomi de carbon. La oameni,
inozitolul este prezent în toate celulele corpului și se găsește în concentrații mai mari
în lentile, rinichi, testicule și în sistemul nervos central, în special
în creier. Inozitolul poate fi
sintetizat de organismul uman din glucoză, ceea ce îl diferențiază de vitamine.
b) Care este originea inozitolului?
La oameni, inozitolul provine parțial din dieta lor cu plante (fructe și legume), dar poate fi sintetizat de organism sub formă de mio-inozitol.
c) Care
sunt proprietățile și beneficiile inozitolului?
Inozitolul
este implicat în metabolismul lipidelor, producerea de energie celulară și procesele de detoxifiere.
În
special, intră în compoziția fosfatidilinozitolului, un fosfolipid al membranei
celulare. De asemenea, este implicat direct sau indirect în echilibrul osmotic
al celulelor.
Întră
în structura membranelor celulare și optimizează funcționarea organismului. Multe
studii recente evidențiază efectele benefice ale suplimentelor cu inozitol
asupra diferitelor tulburări.
Unde
să găseșți inozitol?
d) Surse de hrana
Inozitolul
se găsește în mod natural în anumite alimente. Cele mai bune surse de inozitol
sunt ficatul și inima de vită. Se
găsește și în carnea de vită și porc.
Semințe
oleaginoase (nuci proaspete, alune, migdale), leguminoase (linte, fasole),
cereale integrale (ovăz, grâu, germeni de grâu, hrișcă) și anumite fructe
(portocale, lămâie, grapefruit, căpșuni) și legume (floare de varză, mazăre)
sunt surse bogate de inozitol.
Produsul Digestobil poate fi achiziționat din Farmaciile Ropharma, farmaciile partenere Ropharma și online la: https://ropharma.ro/digestobil-x20-cps-gastrorezistente
https://www.charal.fr/meatlab/lhedonisme-culinaire-ou-le-plaisir-de-bien-manger/
https://equilibre.ca/comment-ajouter-du-plaisir-dans-mon-alimentation/
https://soriavie.fr/les-bonnes-habitudes-alimentaires-en-periode-de-fetes