Fără enzime în organism, viața umană nu ar fi posibilă. Într-adevăr, enzimele sunt esențiale pentru funcționarea sa corectă, deoarece sunt esențiale pentru diferitele funcții metabolice de bază.

Enzimele sunt proteine specializate care desfășoară nenumărate reacții chimice fiziologice și le accelerează (biocatalizatori). Pot fi de sursă endogenă, în acest caz sunt sintetizate direct de organism; sau dintr-o sursă exogenă, în acest caz, sunt furnizate de o sursă externă corpului uman, în special prin hrană.

Diferitele enzime sunt implicate în procesele de respirație, detoxifiere hepatică dar și digestie chimică. Prin acest articol, ne concentrăm mai precis pe enzimele digestive.

Ce sunt enzimele digestive? Care este rolul lor? Există suplimente alimentare bazate pe enzime digestive? Toate răspunsurile la aceste întrebări și multe altele pot fi găsite în acest articol. Pentru a afla totul despre enzimele digestive, citiți mai departe!

Ce sunt enzimele digestive?

Enzimele digestive sunt de sursă endogenă, adică sunt proiectate direct în organism de diferite glande și alte organe specifice.

Scopul enzimelor digestive este de a susține o digestie optimă și eficientă, astfel încât intestinul subțire să absoarbă nutrienții de care organismul are nevoie pentru a funcționa.

Enzimele digestive sunt prezente în tot tractul digestiv, numit și tractul gastrointestinal, de la gură prin stomac până la intestinul subțire. Colonul, pe de altă parte, nu produce enzime digestive, deoarece nutrienții sunt absorbiți în principal în intestinul subțire. Reabsoarbe apa și, în schimb, participă la expulzarea excrementelor (fecale) și a diferitelor substanțe care nu au fost absorbite de intestinul subțire (fibre alimentare etc.).

Totuși, deși principalul loc fiziologic de absorbție a nutrienților rămâne intestinul subțire, toate organele tubului digestiv, de la gură până la colon, pot absorbi unele substanțe nutritive în cantități mai mici.

Care este rolul enzimelor digestive?

Enzimele digestive sunt actori majori în procesul de digestie. Datorită activității enzimatice, moleculele mari de alimente (polimeri) ingerate sunt fragmentate în molecule mai mici (monomeri) care sunt apoi biodisponibili, acestea fiind nutrienți (aminoacizi, acizi grași, vitamine etc.).

Pentru a face acest lucru, fiecare enzimă proteică are pe suprafața să un receptor de formă specifică care îi permite să recunoască, să găzduiască și să fragmenteze un element (substrat) care îi este dedicat. Enzimele digestive rup apoi legăturile chimice dintre moleculele alimentare (proteine, carbohidrați, lipide). Acest proces fiziologic se numește catabolism.

Nutrienții rezultați sunt apoi absorbiți de vilozitățile intestinului subțire care conțin, printre altele, enterocite care sunt principalele celule intestinale. Odată absorbite, acestea navighează în fluxul sanguin pentru a ajunge la diferitele celule și sunt asimilate de acestea din urmă.

Organismul folosește aceste micromolecule pentru a trăi și a funcționa optim deoarece sunt folosite în special pentru a forma noi molecule, utile pentru diferite funcții fiziologice, în funcție de necesități. Acest proces se numește anabolism.

Unde pot găsi enzime digestive?

În mod natural, enzimele digestive se găsesc în tot tractul digestiv, de la gură cu saliva care le conține până la sucurile pancreatice care se scurg în intestinul subțire.

Unora dintre indivizi le lipsesc enzimele digestive, în acest caz specific sunt disponibile suplimente alimentare pe piață pentru a compensa acest deficit.

Atenție, suplimentarea cu enzime digestive nu este nesemnificativă. Este înțelept să apelați la un profesionist calificat pentru orice informații suplimentare și sfaturi specifice. 

Enzime digestive

Pentru a realiza o digestie optimă, în organism sunt prezente diverse clase de enzime: enzimele proteolitice sunt implicate în fragmentarea proteinelor, enzimele glicolitice acționează asupra carbohidraților și enzimele lipolitice care au un impact asupra lipidelor.

Iată principalele enzime digestive prezente în tractul digestiv care acționează în sinergie cu scopul de a digera alimentele ingerate și de a oferi organismului toți nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa și a trăi pe deplin. Această listă nu este exhaustivă:

Enzime digestive din salivă

Digestia începe în gură cu mișcarea mecanică de mestecat și saliva care acoperă alimentele.

Saliva este un lichid organic produs și excretat de glandele salivare. În acest caz specific, se intenționează să înceapă digestia alimentelor. Într-adevăr, saliva conține o enzimă digestivă numită amilază salivară care descompune moleculele mari de amidon în molecule mai mici (dextrină, maltoză).

În saliva lor, bebelușii au și o altă enzimă digestivă numită lipază linguală. Aceasta permite digerarea completă a lipidelor conținute în laptele matern. Deși este prezent la toți adulții, joaca un rol major la bebeluși, ceea ce nu mai este cazul la vârstă adultă.

Enzimele digestive ale stomacului

Bolul alimentar își continuă drumul și ajunge în mediul acid al stomacului. Glandele peretelui intern al stomacului secretă suc gastric compus din acid clorhidric și o enzimă digestivă numită pepsinogen care este activată în pepsină sub acțiunea acidului clorhidric și a pH-ului acid.

În acest organ, pepsina începe să degradeze polimerii proteici în polipeptide, precum și în peptide. În plus, lipaza gastrică inițiază descompunerea lipidelor în acizi grași și glicerol.

Este util de subliniat că pH-ul acid (între 1,5 și 5) al stomacului, precum și acidul clorhidric contribuie, de asemenea, la fragmentarea macromoleculelor din bolusul alimentar. Mai mult, agitarea mecanică a stomacului amestecă activ acest bolus alimentar, odată ce părăsește stomacul se numește chim gastric.

Enzimele digestive intestinale

În intestin sunt prezente diferite enzime digestive:

Enzime digestive secretate de pancreas

Pancreasul sintetizează enzimele digestive, sucurile pancreatice și le excretă în intestinul subțire pentru a finaliza digestia. Astfel, nutrienții pot fi absorbiți și asimilați.

Aceste enzime digestive sunt: amilaza pancreatică care descompune amidonul în maltoză, lipaza pancreatică care transformă lipidele în glicerol și acizi grași, precum și câteva proteaze pancreatice (tripsină, chimotripsină etc.) care împarte proteinele în aminoacizi.

Enzime digestive sintetizate de intestin

Mucoasa intestinală și microbiota produc, de asemenea, enzime digestive. Astfel, maltaza transformă maltoza în glucoză, zaharaza transformă zaharoza în glucoză și fructoză, lactaza descompune lactoza în glucoză și galactoză și, în final, izomaltaza împarte izomaltoza în glucoză.

Enzimele digestive menționate mai sus sunt principalele. Există și altele, cum ar fi ribonucleaza, care fragmentează ADN-ul în nucleotide.

Cum să stimulezi producția de enzime digestive în mod natural?

Producția de enzime digestive tinde să scadă în mod natural de-a lungul anilor. Totuși, anumite gesturi sunt de favorizat pentru capitalul enzimelor digestive să rămână în interiorul organismului, permițând susținerea cât mai mult posibil a activității și eficacității acestor enzime.

Pentru a revigora, crește și susține producția de enzime digestive în organism, iată câteva recomandări naturale:

Mesteca suficient

După cum am menționat mai sus, prima etapă a digestiei are loc în gură. Într-adevăr, munca de digestie este începută datorită unei masticații mecanice eficiente și a activității enzimatice, cu ajutorul amilazei salivare.

Mestecatul de calitate ușurează stomacul, atunci când preia controlul, se poate concentra astfel pe continuarea fragmentării alimentelor și nu trebuie să ajungă din urmă cu munca neexecută în gură.

Aportul de alimente crude

Alimentele crude, cum ar fi fructele și legumele, sunt ambalate în mod natural cu o serie de enzime care susțin digestia.

Dacă intestinele dumneavoastră (intestinul subțire și colonul) sunt fragile și nu pot tolera fibre dietetice prea dure, este o idee bună să faceți sucuri de legume proaspete, de casă. Sucurile din legume nu conțin fibre alimentare și sunt pline de vitamine, minerale, oligoelemente, antioxidanți și enzime.

Pe de altă parte, dacă nu aveți un storcător, semințele încolțite sunt, de asemenea, o sursă excelentă de enzime, precum și alimente lacto-fermentate. Pe internet se găsesc cu ușurință mai multe tutoriale pentru a descoperi diferitele proceduri de urmat.

Variază-ți dieta

Produseor alimentare procesate, din industria alimentară, le lipsesc micronutrienții esențiali, dar și enzimele active. Diferitele metode de conservare a acestor alimente (pasteurizare, sterilizare etc.) și/sau tehnicile de gătit (cuptoare cu microunde, gătit puternic etc.) contribuie la modificarea structurii enzimelor conținute în aceste alimente, ceea ce le face inactive și inutile.

Prin urmare, este important să se varieze sursele de alimente, tehnicile de gătit și conservarea alimentelor. De exemplu, consumul de produse lactate nepasteurizate din când în când ar furniza mai multe enzime.

Igiena vieții

Calitatea igienei vitale este, de asemenea, o variabilă care influențează nu numai calitatea, ci și cantitatea enzimelor digestive. Într-adevăr, de exemplu, pancreasul este o glandă care produce sucurile pancreatice esențiale pentru digestie. Pentru a-l conserva, este esențial să evitați consumul abundent și frecvent de alcool.

Suplimentarea cu enzime digestive naturale

Uneori este necesar să se furnizeze enzime digestive folosind suplimente alimentare furnizate în acest scop. Acestea ar trebui să fie adesea luate la începutul unei mese și să contribuie la susținerea digestiei în ansamblu.

De exemplu, lactaza îmbunătățește digestia lactozei la indivizii care au dificultăţi în digerarea acestuia.

Pe piață există în prezent sinergii care combină enzimele digestive cu molecule active din plante, cunoscute că facilitează și susțin digestia.

Enzime digestive și enzime sistemice: care este diferența?

Deși se știe că enzimele participă în principal la digestie, există enzime care trec bariera intestinală și întră în organism. Într-adevăr, acest tip de enzime nu numai că influențează digestia, ci participă la reacțiile organice fundamentale din organism și, astfel, susțin sănătatea generală.

 

Prin urmare, enzimele digestive sunt esențiale pentru viață. Iată de ce este esențial să-și păstreze capitalul enzimatic natural cu ajutorul unui stil de viață adaptat (dietă, somn, hidratare etc.). În anumite cazuri specifice, suplimentele alimentare țintite, calitative și ocazionale pe bază de enzime digestive sau enzime sistemice pot fi interesante și benefice.

 

https://www.la-vie-naturelle.com/blog/post/enzymes-digestives