Vitaminele sunt esențiale pentru a asigura buna funcționare a organismului nostru.

În special, ele ne ajută să asimilam corect nutrienții pe care ii consumăm într-o dietă variată.

Vitaminele naturale se găsesc în fructe și legume, dar și în cereale, surse de proteine și lipide.

Datorită lor, ne putem menține în formă și putem lupta împotriva oboselii. Problema este că organismul nostru nu produce aceste substanțe nutritive singur. Prin urmare, este esențial să le găsiți în mâncare.

Și dacă nu este cazul, suplimentarea cu vitamine poate fi utilă și necesară pentru menținerea sănătății. Deci, de ce să luați o cură cu vitamine ?

 

BENEFICIILE VITAMINELOR PENTRU SĂNĂTATE

Vitaminele sunt substanțe organice necesare pentru a asigura buna funcționare a organismului . Ei au mai multe roluri, printre care:

•         Asimilarea și utilizarea nutrienților,

•         Protejează organismul de radicalii liberi datorită proprietăților antioxidante ale vitaminelor,

•         Reînnoiește celulele,

•         Absoarbe calciu,

•         Formează globule roșii,

•         Transportați fier și oxigen.

Deoarece organismul nu produce singur vitamine, cu excepția vitaminelor D, K și a vitaminelor B2 și B2, trebuie să le găsească în alimente.

Pentru a primi toate vitaminele și mineralele necesare bunei funcționări a organismului, trebuie să mănânci o dietă echilibrată, sănătoasă și, mai ales, variată.

Dar nu întotdeauna avem timp să mâncăm preparate suficient de variate. Prin urmare, un tratament cu vitamine poate fi util pentru a reveni în formă.

 

CELE MAI EFICIENTE VITAMINE PENTRU SĂNĂTATE


Printre toate soiurile de vitamine, există 2 familii principale.

Vitaminele solubile în apă care se dizolvă în apă și vitaminele liposolubile care sunt stocate în grăsimi.

Nicio vitamina nu poate înlocui alta. Așa că să vedem care sunt beneficiile fiecărei vitamine în funcție de tipul lor.

Vitamine solubile în apă

Vitaminele B:

•         Vitamina B1 transformă alimentele în energie, astfel încât să poată fi absorbită corect de organism. Datorită acesteia, sistemul nervos și muscular funcționează normal. B1 reglează, de asemenea, tensiunea arterială și ajută ficatul să elimine alcoolul. Joacă un rol în digestie și poate ajuta la ameliorarea tulburărilor digestive.

•         Vitamina B2 asigura suplețea pielii și rezistenta parului și unghiilor prin producerea de cheratina.

•         Vitamina B3, sau niacina, asigură repararea ADN-ului, reglează glucoza și colesterolul.

•         Vitamina B5 metabolizează lipidele, carbohidrații și proteinele. De asemenea, asigură buna funcționare a sistemului nervos și creșterea țesuturilor.

•         Vitamina B6 ajută organismul să asimileze proteinele și magneziul. De asemenea, sintetizează anumiți neurotransmițători și anumiți hormoni.

•         Vitamina B8 garantează funcționarea sistemului nervos și a sistemului imunitar. De asemenea, joacă un rol în reînnoirea celulelor și asimilarea carbohidraților și lipidelor. Este în sfârșit o  vitamina pentru par prin excelența.

•         Vitamina B9, sau acidul folic, reînnoiește celulele roșii din sânge, precum și celulele musculare și osoase.

•         Vitamina B12, care se găsește doar în produsele de origine animală, este esențială, deoarece reînnoiește celulele digestive, nervoase și osoase. De asemenea, este esențială pentru asimilarea fierului. Prin urmare, vegetarienii și veganii ar trebui să suplimenteze cu B12 pentru a rămâne sănătoși. Vezi aici cum să iei un tratament cu vitamina B12 .

Vitamina C pentru puterea să antioxidantă

Datorită puterii sale antioxidante, vitamina C joacă un rol important în sistemul imunitar. Este o armă solidă împotriva îmbătrânirii premature a celulelor, precum și a bolilor neurodegenerative sau cardiovasculare.

Vitamine liposolubile

Vitaminele liposolubile sunt esențiale pentru sănătate și nu fac excepție. Dar aveți grijă la supradozaj. Putem rișca deficienta, dar și hipervitaminoza.

Rolul esențial al vitaminei A sau al retinolului

Vitamina A este esențială pentru a garanta buna funcționare a ochilor noștri și mai ales a retinei noastre.

Retinolul joacă, de asemenea, un rol esențial în garantarea reînnoirii celulare a pielii, mucoaselor și oaselor.

Vitamina D pentru oase

Vitamina D este esențială pentru a garanta menținerea sistemului osos. Asigură absorbția calciului și fosforului pentru a asigura rezistența țesuturilor osoase. De asemenea, joacă un rol în imunitate. Vezi aici cum să iei un tratament cu vitamina D.

Vitamina E esențială pentru sistemul imunitar

Vitamina E este esențială pentru întărirea sistemului imunitar și pentru a asigura buna funcționare a acestuia. De asemenea, ajută la asigurarea dezvoltării celulelor sexuale.

Vitamina K

Vitamina K ajută la asigurarea coagulării sângelui. La fel că vitamina D, ajută la menținerea oaselor și la mineralizarea acestora.

ÎN CE CAZURI AR TREBUI SĂ LUAȚI UN TRATAMENT CU VITAMINE?

Când iei o dietă echilibrată și variată, este puțîn probabil să ai deficiențe de vitamine, dar se poate întâmpla! În unele cazuri, puteți, prin urmare, să luați o cură bună de vitamine timp de una sau mai multe luni.

Ø  În caz de oboseală extremă

Oboseala este un indicator excelent al lipsei de vitamine. Și da, când suntem stresați, când muncim mai mult decât ar trebui sau când ne simțim puțîn leneși, nevoile noastre de vitamine cresc considerabil. Iar cafeaua de dimineață nu vă fi suficientă pentru a reveni pe drumul cel bun!

Vitamina C este  vitamina anti-oboseala prin excelența. În caz de deficiență, simțim oboseală zilnică, putem observa o pierdere a poftei de mâncare și a greutății. Și chiar dacă am dori să avem linia, nu este neapărat un semn bun. Vezi aici  cum să iei un tratament cu vitamina C.

Așa că pentru a recăpăta puțînă vitalitate, nimic mai bun decât un tratament cu vitamine. Pentru a combate oboseala, vitaminele C, D, A și E sunt deosebit de interesante pentru redobândirea vitalității. De asemenea, puteți consuma magneziu și ginseng că suplimente.

Ø  În cazul schimbării sezonului

Când vine iarna și o vânt rece ne destabiliza corpul, poate fi interesant să luăm vitamine pentru a evita crizele sezoniere de depresie.

Cum să depășim oboseala de primăvară și să ne întărim sistemul imunitar

 

Când trecem prin vară și iarnă, sistemul nostru imunitar este de obicei slăbit, iar organismul nostru este mai greu să facă față provocărilor noului sezon.

Schimbările bruște ale vremii pe care le experimentăm cu toții ne stresează și mai mult corpul. Pe lângă faptul că ne simțim din ce în ce mai epuizați, obosiți și leneși, avem mai multe șanse să facem o răceală, gripă decât în orice altă perioadă a anului.

Prin urmare, este vital să avem grijă de noi și să ne întărim imunitatea în timpul primăverii.

Vitamine și minerale – de ce sunt atât de importante și cum să ne asigurăm că primim suficiente din alimentație?

În general, cea mai bună opțiune de a obține vitamine și minerale pentru o bună funcționare imunitară este printr-o alimentație echilibrată și variată. Pentru mai multă vitamina C - bazează-te pe citrice și măceșe. Lucrul optim de făcut este să mănânci fructe și legume de sezon care sunt pline de vitamine, minerale și antioxidanți.

Importanta vitaminelor pentru organism

Înainte de a explora semnele deficienței de vitamine, este important să înțelegem de ce aceșți nutrienți sunt vitali pentru corpul nostru. Vitaminele au multe funcții, de la producerea de energie până la reglarea sistemului nostru imunitar. Fiecare vitamină joacă un rol specific, iar o deficiență a oricăreia dintre ele poate duce la diferite simptome negative asupra sănătății noastre.

Vitaminele sunt compuși organici esențiali pe care organismul nostru nu ii poate produce în cantități suficiente, așa că trebuie să le obținem prin alimentație. Ele sunt necesare pentru multe reacții chimice din corpul nostru, acționând că cofactori sau coenzime pentru a ajuta enzimele să catalizeze aceste reacții. Fără vitamine, corpul nostru nu ar putea funcționa corect.

Diferitele vitamin și funcțiile lor

Există mai multe tipuri de vitamine, fiecare oferind beneficii specifice sănătății noastre. De exemplu, vitamina C ne întărește sistemul imunitar și promovează vindecarea rănilor. La rândul ei, vitamina D este esențială pentru absorbția calciului de către organismul nostru, care este esențial pentru sănătatea oaselor noastre. Fără a uita de vitamina B12, care participă la formarea globulelor roșii și la buna funcționare a sistemului nostru nervos.

 

 

 

Vitamina A este importantă pentru sănătatea ochilor și a pielii noastre, în timp ce vitamina E este un antioxidant puternic care ne protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi. Vitamina K este esențială pentru coagularea sângelui și pentru sănătatea oaselor noastre.

Surse naturale de vitamine

Vitaminele pot fi găsite în diferite alimente. Citricele precum portocalele și lămâile sunt bogate în vitamina C, în timp ce produsele lactate și peștele gras sunt surse bune de vitamina D. Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și broccoli, sunt cunoscute pentru conținutul de vitamina K. Prin încorporarea unei varietăți mari de alimente în dieta noastră, ne creștem șansele de a primi o cantitate adecvată de vitamine esențiale.

 Fructele și legumele proaspete sunt adesea cele mai bune surse de vitamine, deoarece conțîn și alți nutrienți benefici, cum ar fi fibrele alimentare și antioxidanții. Este recomandat să consumați o varietate de fructe și legume de diferite culori pentru a obține o gamă largă de vitamine și minerale.

Este important de reținut că gătitul, depozitarea și procesarea alimentelor pot reduce conținutul de vitamine. Prin urmare, este de preferat să consumați alimente crude sau ușor gătite pentru a maximiza aportul de vitamine.

Semne ale deficitului de vitamine

Acum că avem o idee despre importanța vitaminelor și a diferitelor funcții ale acestora, să vedem ce semne ar putea indica o deficiență a acestor nutrienți esențiali.

Este important de reținut că semnele unei deficiențe de vitamine pot varia de la persoană la persoană și este întotdeauna cel mai bine să consultați un profesionist din domeniul sănătății pentru a obține un diagnostic precis. Cu toate acestea, există anumite simptome fizice și mentale care pot fi asociate cu deficiența de vitamine.

Simptome fizice ale deficitului de vitamine

Oboseala constantă și slăbiciunea musculară pot fi semnale ale unei deficiențe de vitamina B. Vitaminele B sunt esențiale pentru producerea de energie în organism, iar lipsa lor poate duce la senzații persistente de oboseală. În plus, o deficiență de vitamine B poate afecta și sănătatea mușchilor, ducând la slăbiciune și scăderea puterii.

Sângerarea frecventă a gingiilor și rănile cu vindecare lentă pot indica o lipsă de vitamina C. Vitamina C este necesară pentru formarea colagenului, o proteină esențială pentru vindecarea rănilor. Fără o cantitate adecvată de vitamina C, procesul de vindecare poate fi încetinit, ceea ce poate duce la sângerări ale gingiilor și răni care durează mai mult să se vindece.

 

Pielea uscată și părul fragil ar putea rezulta dintr-o deficiență a vitaminelor A și E. Aceste vitamine joacă un rol crucial în sănătatea pielii și a părului. O deficiență de vitamina A poate duce la piele uscată, descuamată, în timp ce o deficiență de vitamina E poate face părul mai fragil și mai predispus la rupere.

Acordând atenție acestor semne fizice, putem deveni conștienți de o potențială lipsă de vitamine în corpul nostru. Este important să mențineți o alimentație echilibrată și variată pentru a evita carentele de vitamine.

Simptome mentale ale deficitului de vitamine

Vitaminele joacă, de asemenea, un rol crucial în sănătatea mintală. Problemele de memorie și de concentrare pot fi rezultatul unui deficit de vitamine B. Vitaminele B sunt implicate în funcționarea sistemului nervos, inclusiv în transmiterea semnalelor între celulele creierului. Un deficit de vitamine B poate afecta memoria și concentrarea.

 

Dispoziția depresivă și schimbările frecvente ale dispoziției pot indică o lipsă de vitamine D și B12. Vitamina D este adesea numită „vitamina soarelui”, deoarece este produsă de piele atunci când este expusă la razele soarelui. Deficitul de vitamina D poate fi asociat cu tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia. În plus, vitamina B12 este esențială pentru producerea de neurotransmițători care reglează starea de spirit. Prin urmare, lipsa vitaminei B12 poate duce la schimbări de dispoziție și un sentiment de depresie.

Luând în considerare aceste simptome mentale, putem înțelege mai bine starea noastră generală de sănătate și putem determina dacă este posibilă o deficiență de vitamine. Este important de subliniat că simptomele psihice pot fi cauzate de alți factori și este întotdeauna recomandat să consultați un medic pentru a obține un diagnostic precis.

Cum se diagnostichează deficitul de vitamine

Când suspectăm o deficiență de vitamine, este important să consultați un profesionist din domeniul sănătății pentru a obține un diagnostic precis.

Testele de sânge pot fi folosite pentru a măsura nivelurile de vitamine din corpul nostru. Aceste teste pot determina dacă avem o deficiență și pot identifica vitaminele specifice care ne lipsesc. Acest lucru permite o abordare mai direcționată a satisfacerii nevoilor noastre nutriționale.

 

Cum să prevenim deficitul de vitamine

Prevenirea este întotdeauna mai bună decât tratamentul. Iată câțiva pași pe care ii putem lua pentru a evita deficitul de vitamine.

Importanta unei alimentații echilibrate

O dietă echilibrată este cheia pentru asigurarea unui aport adecvat de vitamine. Incluzând o varietate de alimente sănătoase în dieta noastră, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, produsele lactate și proteinele slabe, ne creștem șansele de a obține toți nutrienții de care corpul nostru are nevoie. Să ne amintim că echilibrul este esențial pentru o sănătate bună.

În concluzie, alimentația echilibrată și variată, bogată în vitamine, minerale, antioxidanți, proteine, grăsimi bune, fibre și alimente probiotice este un factor cheie în sistemul imunitar sănătos.

Somnul adecvat, hidratarea și activitatea fizică regulată nu sunt mai puțin importante pentru sănătatea noastră.

Nu subestima aceșți factori pentru că sunt la fel de importanți ca și alimentația.

Încercați să consumați zilnic alimente de sezon, probiotice, carne slabă, mai mult pește, cereale integrale și cel puțin 1,5-2L apă în fiecare zi.

Mai mult, nu uitați să vă « adresați » gândurilor și emoțiilor. Încarcă-te pozitiv zâmbind mai mult. Fii fericit și bucură-te de viață așa cum este!

În unele cazuri, poate fi dificil să obținem suficiente vitamine numai prin dieta noastră. În astfel de situații, pot fi luate în considerare suplimente alimentare. Cu toate acestea, este important să consultați un profesionist din domeniul sănătății înainte de a începe să luați suplimente, pentru a obține recomandări adecvate și pentru a evita orice risc de supradozaj.

 

Ø  În caz de efort intens

Când eșți atletic sau intenționezi să faci eforturi mai intense decât de obicei, poate fi interesant să faci o cură de vitamina C. Se elimină ușor prin urină atunci când faci activități fizice intense. Ne epuizăm cu ușurință stocurile. Pentru a evita încetinirea, este mai bine să suplimentați.

Ø  Pentru a depăși stresul

Atunci când suntem stresați, corpul nostru trebuie să ne folosească energia pentru a avea rezultate mai bune, de unde avem nevoie de mai multe vitamine. În special, putem folosi vitaminele A, E și C că supliment pentru a vă relaxa și a găși energia necesară pentru a face față stresului.

Ø  În timpul sarcinii

La femeile însărcinate, nevoile de vitamina B9 sunt mai mari. Prin urmare, putem folosi suplimente alimentare pentru a evita deficiența. Că măsură de precauție, este mai bine să cereți sfatul medicului dumneavoastră.

 LA CE MOMENT AL ZILEI AR TREBUI SĂ IEI SUPLIMENTELE ALIMENTARE?

 

Calitatea ingredientelor, doza și biodisponibilitatea sunt criterii inseparabile pentru o suplimentare eficientă și de succes. Și cum rămâne cu momentul? Cum și la ce moment al zilei ar trebui să utilizați suplimentele alimentare pentru o eficacitate maximă?

Ce este un supliment alimentar?

Un supliment alimentar, conform Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), este un „concentrat de nutrienți sau alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic (...) al cărui scop este completarea unei alimentații normale”.

Un supliment alimentar poate conține vitamine, minerale, plante, aminoacizi sau alte ingrediente sub formă de doză zilnică, cu scopul de a „contribui la îmbunătățirea aportului nutrițional al consumatorilor”.

Mai presus de toate, suplimentele alimentare nu sunt medicamente și nu sunt destinate să trateze.

Rolul lor este de a menține sănătatea sau de a oferi un beneficiu fiziologic specific, cum ar fi ajutarea la pierderea în greutate, promovarea unui somn mai bun sau creșterea performanței sportive.

Cu toate acestea, ele conțin ingrediente active și trebuie utilizate cu prudență. Din acest motiv, se recomandă să citiți întotdeauna cu atenție eticheta, care ar trebui să vă ofere toate informațiile referitoare la produsul pe care doriți să îl utilizați.

CUM AR TREBUI SĂ IEI SUPLIMENTELE ALIMENTARE?



Fie că este vorba de vitamine, proteine sau plante, un supliment alimentar are etichetare și recomandări precise cu privire la modul sau de utilizare, care trebuie respectate. Iată câteva detalii suplimentare care vă pot fi utile.

De ce să luați vitamine și minerale în timpul mesei?

Multivitaminele sunt o necesitate pentru persoanele care doresc să-și crească aportul de micronutrienți esențiali, în special sportivii, persoanele foarte active sau persoanele în vârstă.

În mod ideal, o multivitamină este luată la începutul zilei, fie dimineața la micul dejun, fie în timpul prânzului.

Dar de ce în timpul mesei? Pur și simplu pentru a îmbunătăți absorbția sau a crește toleranța digestivă. Știm că vitaminele liposolubile (A, D, E și K) sunt mai bine metabolizate atunci când sunt absorbite cu substanțe grase din alimente. Mineralele, dacă nu sunt chelate, pot irita sistemul digestiv dacă sunt luate pe stomacul gol. Vitamina C poate, dacă este luată între două mese, să favorizeze arsurile la stomac.

Având în vedere că alimentația este principala sursă de nutrienți, este logic să considerăm multivitaminele că o extensie a aportului nutrițional sau un supliment al mesei.

Vitaminele (B și C) se absorb mai bine dacă sunt luate pe stomacul gol cu un pahar cu apă, deoarece sunt solubile în apă. Apoi alegeți o vitamina C lipozomală care este mai puțîn iritantă pentru stomac decât acidul ascorbic tradițional.

 

Dacă aceste două vitamine sunt incluse într-un complex de multivitamine, atunci luați mulți-ul cu o masă, deoarece conține, de asemenea, vitamine și minerale solubile în grăsimi care sunt slab absorbabile dacă nu sunt amestecate cu alimente în stomac.

 

Unele extracte de plante precum adaptogenii sunt mai eficiente dacă sunt luate pe stomacul gol. Este cazul ashwagandha, rhodiola sau busuioc sfânt, care se ia cel mai bine la sfârșitul dimineții, între micul dejun și prânz. Ginseng sau schisandra vor fi absorbite mai bine dacă sunt luate cu alimente.

 

Dacă aveți îndoieli, consultați instrucțiunile de pe eticheta suplimentului dumneavoastră alimentar. De asemenea, puteți găși mai multe informații pe fișa produsului de pe site-ul comerciantului, sau contactând serviciul clienți.

 

Specialiștii recomanda fară excepție, o alimentație echilibrata și bogata în vitamine. Totuși, cați dintre noi pot respecta aceste recomandări? De aceea, profesioniștii în sănătate, recurg uneori la suplimentarea cu vitamine.

Una dintre recomandări, vine de la profesioniștii Ropharma pentru suplimentul natural ACTIVIT Vitamin Max .

Despre ACTIVIT Vitamin Max

Beneficii terapeutice :

ACTIVIT Vitamin Max este un supliment alimentar care completează necesarul de vitamine şi minerale din alimentaţie.

Principalele componente ale produsului contribuie la:

o   funcționarea normală a sistemului imunitar (Vitamina A, B6, B12, C, D, Acid folic, Zn, Fe, Cu, Se )

o   formarea normală a globulelor roşii (Vitamina B6, B12, Fe)

o   procesul de diferenţiere celulară (Vitamina A)

o   creşterea ţesutului matern în timpul sarcinii, la sinteza normală a aminoacizilor (Acid folic)

o   procesul de diviziune celulară (Vitamina B12 , D, Acid folic, Zn, Fe, Mg)

o   reglarea activităţii hormonale, (Vitamina B6)

o   sinteza normală a proteinelor (Mg, Zn) funcționarea normală a sistemului muscular (Mg),

o   menținerea sănătății psihice (Mg, B6) și la performanța mentală normală (Acidul pantotenic)

o   protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ (Vitamina B2, C, E, Zn, Mn, Cu, Se), protecție cardiovasculară (B6, B12, D, Se)

o   meta¬bolismul energetic normal (Vitamina B1, B2, B6, C, Niacina, Acid pantotenic, Fe, Mn, Mg, Biotina, Cu)

o   metabolismul normal al fierului (Vitamina A, B2), creşte absorbţia fierului (Vitamina C), la transportul normal al fierului în corp (Cu)

o   funcţionarea normală a sistemului nervos (Vitamina B1, B2, B6, B12, C, Niacina, Biotina, Mg, Cu)

o   reducerea oboselii şi extenuării (Vitamina B1, B6, B12, C, Niacina, Acid pantotenic, Fe, Mg)

o   contribuie la menținerea sănătății sistemului osos, la coagularea normală a sângelui

o   (Vitamina K)

o   formarea normală a cola¬genului pentru funcţionarea normală a sistemului osos, ligamentelor, gingiilor şi dinţilor (Vitamina C, D, Zn, Mn, Mg)

o   menţinerea sănătăţii pielii (Vitamina A, B1, B2, C, Zn, Biotina)

o   funcția cognitivă normală (Zn, Fe) și la transportul normal al oxigenului în corp (Fe)

o   funcționarea normală a glandei tiroide (Se), menținerea sănătății părului și a unghiilor (Zn, Se),

o   menținerea sănătății țesuturilor conjunctive (Cu)

Despre vitaminele B și C

Vitamina B1 este importantă pentru metabolismul carbohidraților, descompunerea alcoolului de către ficat și funcționarea sistemului nervos. Descoperiți rolul acestei vitamine, aportul ei nutrițional recomandat, riscurile de deficiențe sau supradozaj precum și aplicațiile sale medicale.

Care este rolul vitaminei B1?

Odată asimilată, tiamina este transformată în ficat în tiamină pirofosfat (TPP), care este forma activă a vitaminei B1.

TPP este esențial pentru activitatea mai multor enzime. În special, permite producerea de energie din carbohidrați (zaharuri).

De asemenea, participă la descompunerea alcoolului.

Vitamina B1 este esențială pentru buna funcționare a creierului și a întregului sistem nervos, care folosește în esență carbohidrații drept combustibil.

                            

Vitamina B1 este, de asemenea, importantă pentru mușchi.

TPP este, de asemenea, utilizat pentru a produce tiamină trifosfat, care este un neurotransmițător.

Vitamina B1 interacționează în organism cu alte vitamine din grupa B: B2, PP sau B3, B5, B6, B9.

Nevoia de vitamina B1 este proporțională cu aportul de carbohidrați și energie.

Prin urmare, aportul recomandat trebuie crescut cu 0,5 până la 1,5 mg pe zi la sportivi, aceasta depinde de alimentația acestora.

Unde gășiți vitamina B1 în alimente?

Aproape toate alimentele conțîn vitamina B1. Carnea de porc, nucile uscate (nuci, fistic etc.), organele, alimentele din cereale integrale (spre deosebire de produsele din cereale rafinate), sunt deosebit de bogate în ele.

Multe cereale pentru micul dejun sunt îmbogățite cu vitamine B, inclusiv vitamina B1. Drojdia de bere și germeni de grâu și alunele pot completa aportul.

De exemplu :

1 felie de șuncă fiartă (50 g) + 1 mână mică de fistic (20 g) + 5 felii subțiri de pâine de secară (100 g) + 3 linguri de gris de cușcuș fiert (100 g) = 100% asigura aportul recomandat pentru o femeie.

De știut :

Vitamina B1 este sensibilă la căldură: pentru a o păstra cât mai bine, este important să gățiți alimente doar timpul necesar. Deoarece este solubila în apă, se pierde prin apa de gătit, de unde preferința gătirii cu abur.

Indicații medicale ale vitaminei B1

Corectarea deficitului de vitamina B1

În caz de carență dovedită, tiamina se prescrie în doze mari, de la 250 la 1000 mg pe zi, pentru a corecta rapid simptomele.

Sevrajul alcoolului sau prevenirea deficienței în caz de alcoolism cronic.

Deficitul de vitamina B1 este o consecință a alcoolismului cronic, legat de scăderea aportului și asimilării, a poftei crescute și a reducerii activării în ficat.

Tratamentul bolilor neurodegenerative

Datorită rolului său în buna funcționare a creierului, prescripția de tiamină este luată în considerare în managementul bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer. Cu toate acestea, eficacitatea să rămâne de demonstrat.

Oboseala

Vitamina B1 este uneori prescrisă împotriva oboselii, în cele mai multe cazuri asociată cu alte vitamine B6, C. Cu toate acestea, experții EFSA, autoritatea europeană pentru siguranța alimentară, nu autorizează producătorii de suplimente alimentare să pretindă această presupusă proprietate a tiaminei.

Riscurile deficitului de vitamina B1

Organismul nu are nicio rezervă de vitamina B1, astfel că un aport insuficient sau o asimilare slabă (cum este uneori cazul la vârstnici), duc rapid la o deficiență. Acest lucru duce treptat la pierderea poftei de mâncare (care agravează deficitul), oboseală, precum și pierderea în greutate.

 

Deficiența gravă de vitamina B1, sau beriberi, este frecventă în țările în care malnutriția și subnutriția sunt răspândite.

Forma uscată are că rezultat simptome neurologice: tulburări de mers, furnicături, pierderea echilibrului.

Forma umedă afectează inima, cu tahicardie (ritm cardiac accelerat), edem, dificultăți de respirație.

În țările industrializate, deficiența de vitamina B1 este rară. Afectează în principal pacienții subnutriți, precum și subiecții care suferă de alcoolism cronic: în acest caz, se poate manifesta prin simptome psihologice (iritabilitate, depresie) sau simptome psihiatrice.

Riscurile excesului de vitamina B1

La doze mari, vitamina B1 nu este toxică, deoarece cantitatea pe care organismul este capabil să o asimileze este limitată. Prin urmare, nu există o limită de doză sigură. Orice exces de vitamina B1 este eliminat prin urină.

Interacțiuni

Tiamina poate fi alterată de tiaminază, enzime prezente în crucifere (varză, napi etc.) și anumiți peșți cruzi, care sunt însă inactivați prin gătit.

Asimilarea lui este redusă în cazul consumului excesiv de alcool sau al utilizării prelungite a medicamentelor antiacide (prescrise în caz de reflux gastroesofagian sau ulcer gastric).

Activarea lui în ficat poate fi perturbată de anumite medicamente antimitotice (prescrise împotriva celulelor canceroase).

Vitamina B2

VitaminaB2, sau riboflavina, este o vitamină solubilă în apă care este, de asemenea, puternic antioxidant. Este una dintre rarele vitamine care sunt produse în organism de bacteriile intestinale, dar în cantități insuficiente pentru a acoperi nevoile organismului.

Rolul vitaminei B2

Riboflavina acționează că o coenzima, în calitate de purtător deprotoni în reacțiile redox ale mecanismelor energetice și mai ales în oxidare glucoză, responsabilă de eliberarea de energie. De asemenea, este implicat în metabolismul vitaminei B6, ciclul niacinei (vitamina B3), ciclul folaților și metioninei (aamino acid). Riboflavina participă, de asemenea, la respirație celulară în mitocondrii și îmbunătățește concentrația de hemoglobină în sânge. Vitamina B2 contribuie, astfel la repararea musculara și la buna sănătate a pielii și a ochilor.

Surse de vitamina B2

•         ficat și rinichi de vițel, junincă sau miel: 2,3 până la 4,3 mg/100 g;

•         drojdie de brutărie: 3,7 până la 4 mg/100 g;

•         brânză moale și crustă înflorit (tip camembert): 4,2 mg/100 g;

•         pătrunjel uscat, alge: 2,1 până la 2,3 mg/100 g;

•         biscuiți uscați sau cereale mic dejun cu conținut de vitamine garantat: 2 până la 2,2 mg/100 g;

•         șuncă, lapte condensat, lapte praf: 1,8 până la 1,9 mg/100 g;

•         calmar: 1,7 mg/100 g;

•         macrou și hering afumat: 0,2 până la 0,3 mg/100 g;

•         ouă: 0,5 mg/100 g;

•         alune: 1,5 mg/100 g.

Vitamina B2 nu se teme de căldură., este solubila în apă, se găsește. Prin urmare, este recomandabil să favorizați gătitul la abur.  Alimentele și suplimentele alimentare care conțîn B2 trebuie păstrate în recipiente opace deoarece vitamina B2 este sensibilă la umiditate ușoară.

Semne ale deficitului de vitamina B2

Deficiențele de vitamina B2 sunt foarte rare în țările occidentale și adesea asociate cu alte deficiențe de vitamine. Deficitul de vitamina B2 duce la probleme ale pielii, membrana mucoasă      (dermatită seboreică, hiperpigmentare, cheilită etc) și ochi (fotofobie, hiper  vascularizare conjunctivală).

Riboflavina că aditiv alimentar

Riboflavina se caracterizează prin culoarea GALBEN. De asemenea, este utilizat că aditiv alimentar sub codul E101 în produse de cofetărie, conserve de fructe, produse lactate, piureuri, peşte afumat sau anumite băuturi spirtoase. Codurile E101i și E101ii desemnează riboflavină naturală și, respectiv, riboflavin-5'-fosfat.sodiuobţinut prin sinteză.

Pentru ce se folosește vitamina B6?

Vitamina B6, numită și piridoxină, este esențială pentru sănătatea ta. Contribuie la buna funcționare a sistemului dumneavoastră hormonal, a sistemului dumneavoastră nervos și a sistemului dumneavoastră imunitar. În plus, vitamina B6 participă și la metabolismul aminoacizilor și al celulelor roșii din sânge. În plus, piridoxina este, de asemenea, implicată în absorbția magneziului. Concentrați-vă pe întrebarea esențială: pentru ce este folosită vitamina B6?

Piridoxina, vitamina bunei sănătăți

Găsită în multe alimente, vitamina B6 acționează asupra mai multor sisteme din corpul tău. Acesta este motivul pentru care o deficiență de piridoxină vă afectează sănătatea generală. În schimb, utilizarea suplimentelor alimentare pentru a-ți suplimenta aportul de vitamina B6 poate avea multe beneficii. Măriți, în detaliu, fiecare rol al vitaminei B6 pentru a înțelege acțiunile sale asupra sănătății dumneavoastră.

Aporturi bune de vitamina B6 pentru activitatea hormonală

Vitamina B6 joacă un rol fundamental în activitatea sistemului dumneavoastră hormonal. Piridoxina ajută la menținerea nivelului de estrogen și progesteron. Acesta este motivul pentru care se numește uneori vitamina pentru fertilitate. Un nivel prea scăzut de progesteron este un factor de infertilitate. În plus, unele studii recente arată că vitamina B6 este implicată și în fertilitatea masculină.

Piridoxina pentru funcționarea sistemului nervos

Foarte puțîn cunoscut, rolul piridoxinei în funcționarea sistemului nervos este fundamental pentru sănătatea ta. Această vitamină este implicată în producerea mai multor neurotransmițători (substanțe chimice care acționează în creierul tău). Cei mai cunoscuți neurotransmițători sunt:

• serotonina;

• dopamină;

• adrenalina

• norepinefrină.

Aceste substanțe permit schimbul de informații între diferiții neuroni ai creierului tău. Fără ele, corpul tău nu ar putea funcționa, deoarece creierul tău ar acționa într-un mod anarhic.

Un aport optim de vitamina B6 pentru mai multa energie



Deși indirect, rolul vitaminei B6 în lupta împotriva oboselii este de netăgăduit. Piridoxina este implicată în metabolismul energetic în mai multe aspecte. Pe de o parte, promovează producerea de hemoglobină. Acest lucru permite celulelor tale să primească oxigen. Pe de altă parte, vitamina B6 contribuie la metabolismul proteinelor pentru a le transforma în aminoacizi. În cele din urmă, contribuie la sinteza magneziului, un mineral a cărui deficiență provoacă oboseală.

Produse bogate în vitamina B6 pentru a asimila mai bine magneziul

Vitamina B6 este un co-factor de asimilare a magneziului. Adică, corpul tău are nevoie de vitamina B6 pentru a asimila corect magneziul. Cu toate acestea, magneziul este un mineral esențial, responsabil pentru câteva sute de reacții enzimatice din corpul tău. Deficiențele de magneziu sunt frecvente. Ele provoacă multe probleme.

Vitamina B6, esențială pentru metabolismul proteinelor tale

Consumul suficient de vitamina B6 permite ficatului să producă fosfat de piridoxal. Acest fosfat piridoxal este esențial pentru utilizarea proteinelor. Într-adevăr, este implicat în sinteza și degradarea anumitor aminoacizi, precum triptofanul, tirozina, cisteina sau chiar metionina.

Cum funcționează vitamina B6 în corpul tău

Când consumați alimente sau suplimente alimentare de vitamina B6, aceasta este absorbită de intestin. Vitaminele B6, indiferent de forma lor, sunt apoi transportate la ficat. Ficatul este organul principal pentru sinteza vitaminelor B6 în piridoxal 5-fosfat. Piridoxal 5-fosfat este forma activă din corpul dumneavoastră. Această formă de vitamina B6 circulă în plasmă și celule roșii din sânge. Excesul potențial de vitamina B6 este evacuat de rinichi.

Vitamina B6 este un co-factor în multe reacții enzimatice din corpul tău. Este implicat în descompunerea proteinelor. Piridoxina acționează și asupra sistemului dumneavoastră nervos și a sistemului imunitar. În cele din urmă, această vitamină promovează o bună sănătate hormonală la femei, precum și un sânge de calitate. Deficiența este rară cu o dietă echilibrată. Excesul este imposibil de realizat prin aportul alimentar.

Vitamina B3

Vitamina B3 sau vitamina PP (PP pentru Pelagra Preventing) sau niacina este o vitamină solubilă în apă). Este o vitamina cu sensibilitate redusa, este rezistenta la căldură, oxidare și lumina. Este una dintre rarele vitamine produse de organism (de flora intestinală și ficatul din triptofan, aminoacid furnizat de alimente) dar în cantități insuficiente pentru a acoperi nevoile zilnice; majoritatea aporturilor sunt deci prin alimente. Absorbția are loc cu ușurință în intestinul subțire, dar vitamina B3 este stocată foarte puțîn în organism, ceea ce înseamnă consumul zilnic al acesteia.

Rolurile vitaminei B3

Funcțiile vitaminei B3 se bazează pe acțiunea să că o coenzimă.

Furnizor de energie: vitamina B3 contribuie la metabolismul energetic normal. Vitamina PP contribuie la funcțiile psihologice normale, cum ar fi memoria, raționamentul și concentrarea. Vitamina B3 contribuie la menținerea pielii normale.

Necesarul de vitamina B3

Nevoile sunt în creștere în rândul femeilor însărcinate și care alăptează. Dar în timpul maternității, este totuși indicat să luați suplimente doar în cazul unei deficiențe dovedite și în perioada de alăptare, suplimentarea trebuie evitată deoarece nu se știe nimic despre trecerea vitaminei B3 în lapte.

Vitamina C

Acțiune

Vitamina C este implicată în formarea colagenului și joacă un rol important în apărarea împotriva stresului oxidativ. Află mai precis rolul său, alimentele în care se găsește și riscurile în cazul unui aport deficitar sau în exces.

Care sunt principalele surse alimentare de vitamina C?

Cerințele de vitamina C pot fi îndeplinite prin consumul de fructe precum coacăze negre și citrice și legume, în special pătrunjel și ardei.

Lista alimentelor cu un conținut ridicat de vitamina C apare în tabelul de compoziție nutrițională a alimentelor Ciqual.

De ce este important consumul de vitamina C?

Vitamina C ajută la consolidarea fibrelor de colagen, care alcătuiesc țesutul conjunctiv care susține celulele și, astfel, structurează alte țesuturi. Este implicat în sinteza moleculelor implicate în transmiterea nervoasă (de exemplu, norepinefrina). Oferă un rol protector țesuturilor prin captarea substanțelor oxidante. În cele din urmă, facilitează absorbția fierului non-hem (prezent în alimente de origine vegetală precum leguminoasele sau nucile).

Care sunt riscurile pentru sănătate în cazul unei deficiențe?

Patologia specifică legată de deficitul de vitamina C este scorbutul. Se manifestă prin sângerare a gingiilor, dinți slăbiți sau chiar dureri articulare.

Vitamina C, sau acidul ascorbic, este o vitamină solubilă în apă prezentă în cantități mari în organism. Deoarece nu știe cum să-l sintetizeze sau să-l depoziteze, este esențial să furnizezi suficientă cantitate zilnică pentru a rămâne în stare bună de sănătate. Vitamina C, cunoscută cel mai bine pentru puterea să antioxidantă, are multe roluri în organism.

Caracteristicile vitaminei C:

Numit acid ascorbic

•         se găsește în fructe și legume

•         ajută la lupta împotriva oxidării și la întărirea sistemului imunitar

•         acționează sinergic cu vitamina E, seleniu și zinc

•         favorizează absorbția fierului

De ce să consumi alimente bogate în vitamina C?

Vitamina C: roluri și beneficii în organism

Antioxidant

Vitamina C are putere antioxidantă puternică. Combinat cu alte molecule antioxidante precum vitamina E, seleniu sau zinc, ajută la neutralizarea excesului de radicali liberi din organism. Că rezultat, acidul ascorbic protejează împotriva stresului oxidativ și a îmbătrânirii celulare premature. Această acțiune antioxidantă este implicată și în protejarea organismului împotriva anumitor patologii precum cancerul, bolile cardiovasculare sau chiar patologiile neurodegenerative.

Sistem imunitar

Concentrația de vitamina C este deosebit de importantă în celulele care asigură apărarea imunitară a organismului. Într-adevăr, participă la producerea și reînnoirea globulelor albe și astfel permite organismului să se apere împotriva agenților patogeni interni și externi.

Cum se asigura necesarul de Zinc al organismului?

Zincul este un oligoelement versatil, esențial pentru buna dezvoltare și întărire a organismului nostru. Care sunt beneficiile sale? Cât ar trebui să luați în fiecare zi? În ce alimente se găsește? Când ar trebui să suplimentezi cu zinc? Facem inventarul.

 

Rezumat

• Care sunt beneficiile zincului?

• Care alimente sunt cele mai bogate în zinc?

• Cât zinc pe zi?

• Ar trebui să suplimentez cu zinc?

Prezent în cantități foarte mici în organismul nostru, zincul joacă un rol important

 

Care sunt beneficiile zincului?

Zincul este un oligoelement care este implicat în activitatea a peste 200 de enzime - molecule esențiale pentru reacțiile chimice din organism - în special a celor implicate în protecția împotriva radicalilor liberi și a celor implicate în sinteza proteinelor.

Este esențial în:

• creştere;

• țesuturi;

• vindecare;

• creșterea masei musculare;

• și repararea ADN-ului.

Este, de asemenea, un puternic antioxidant și un antiinflamator necesar în:

• vitalitatea pielii (ajută la lupta împotriva acneei, psoriazisului sau dermatitei);

• vitalitatea unghiilor și a parului (permite sinteza keratinei și colagenului);

• imunitatea;

• reglarea greutății și a glicemiei;

• reproducerea (favorizează producerea și mobilitatea spermatozoizilor);

• și protecție împotriva bolilor cardiovasculare/degenerative și a cancerelor.

Zincul participă, de asemenea, la producerea și secreția de insulină, la reglarea hormonilor tiroidieni, la sinteza testosteronului și crește numărul de limfocite T, celule cheie ale imunității.

 

Ce alimente au cel mai mult zinc?

Zincul se găsește în produsele de origine vegetală și animală, dar în cantități mai mari și în general mai bine asimilat în produsele de origine animală:

Alimentele cele mai bogate în zinc sunt fructele de mare, organele, carnea și brânzeturile. Apoi vin sursele vegetale de zinc: nuci, cereale nerafinate și leguminoase.

Carnea

Vițelul, în special ficatul său, și carnea de vită sunt surse bune de zinc, fier, vitamine și proteine. Conținutul variază în funcție de bucăți și poate ajunge până la 30% din doza recomandată pentru un adult. Consumul regulat, dar nu excesiv de carne ajută la asigurarea unei creșteri bune.

Fructe de mare

Sărace în calorii, fructele de mare și în special stridiile pot reface rezervele de zinc. Crabul și homarul conțîn o cantitate semnificativa din acest micronutrient, precum și antioxidanți și minerale. Adăugarea din când în când a câtorva porții de fructe de mare în farfurie contribuie la buna funcționare a organismului.

Nuci și semințe

Semințele de dovleac, caju, nucile pecan, alunele, fisticul și migdalele sunt excelente pentru suprimarea poftei de mâncare și o modalitate bună de a adăuga o porție suplimentară de zinc, împreună cu alte minerale precum magneziul, în alimentele noastre.

 

Cereale integrale

Un alt motiv pentru a consuma cereale integrale: acestea conțin zinc, pe lângă fibre. Pâinea, orezul, grâul în versiunea lor nerafinată oferă o cantitate semnificativă de minerale esențiale.

Lactate

Brânza dar și iaurtul și laptele integral ajută la menținerea sănătății oaselor datorită aportului lor de calciu și conțîn cantități mici de zinc care este ușor absorbit de organism (deoarece lactoza ii facilitează digestibilitatea).

Pudră de cacao,

Ciocolata (în special pudra de cacao neindulcita) nu numai că ajuta la combaterea bolilor cardiovasculare, reduce riscul de depresie și hipertensiune arteriala, dar este și o sursa excelența de zinc.

Cât zinc pe zi?

Zincul este prezent în cantități foarte mici în organism (doar 2 până la 4 grame). Aporturile nutriționale recomandate de Agenția Națională pentru Alimentație, Mediu și Sănătate și Securitate în Muncă (ANSES) variază în funcție de vârstă și dietă (sursa 1):

• Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani ar trebui să consume 4,3 mg/zi de zinc.

• Copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 6 ani ar trebui să consume 5,5 mg/zi de zinc.

• Copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 10 ani ar trebui să consume 7,4 mg/zi de zinc.

• Adolescenții între 11 și 14 ani ar trebui să consume 10,7 mg/zi de zinc.

• Adolescenții 15-17 ani ar trebui să consume 14,2 mg/zi de zinc / Adolescentele 15-17 ani ar trebui să consume 11,9 mg/zi de zinc.

• Bărbații adulți cu o dietă săracă în fitați, dieta de referință ar trebui să consume 9,4 mg/zi de zinc. În timp ce bărbații adulți care consumă o mulțime de produse din cereale integrale și leguminoase ar trebui să consume 14 mg/zi.

• Femeile adulte care consumă multe produse din cereale integrale și leguminoase ar trebui să consume 11 mg/zi de zinc. În timp ce femeile adulte cu o dietă săracă în fitați, referința nutrițională ar trebui să consume 7,5 mg/zi.

• Femeile însărcinate trebuie să înceapă cu 9,1 până la 12,6 mg/zi de zinc.

• Femeile care alăptează ar trebui să consume între 10,4 și 13,9 mg/zi de zinc.

Ar trebui să suplimentez cu zinc?

Dacă ne lipsește, da! Un simplu test de sânge vă permite să șțiți. Cele mai expuse riscului de deficit sunt:

• vârstnici (după 60 de ani, rata de absorbție scade);

• vegetarieni;

• diabetici;

• femeile însărcinate;

• băutori mari.

O deficiență poate fi suspectată și în cazul unor infecții virale repetate, probleme ale pielii, păr și unghii fragile, probleme de creștere.

Suplimentarea constă apoi în administrarea de picolinat, bisglicinat sau citrat de zinc: 15 până la 25 mg pe zi (de preferință pe stomacul gol pentru a favoriza absorbția). Vă trebui oprit temporar în cazul unei infecții bacteriene, deoarece zincul servește că factor de creștere pentru bacterii, atât bune, cât și rele.

Dacă eșți vegetarian

În lipsa cărnii, un puternic furnizor al acestui oligoelement, este indicat să consumi cu 50% mai mult zinc decât restul populației. În special, trebuie avut grijă să consumați în mod regulat fructe de mare și brânză al căror aport de zinc este mare.

Daca ești vegan

Lumea vegetala este moderat aprovizionată cu zinc, iar legumele sunt doar parțial absorbite din cauza prezenței acidului fitic. Pentru a reduce cantitatea acestui acid, se recomanda inmuiarea, fermentarea și germinarea cerealelor, semințelor și legumelor înainte de a le consuma.

 

Produsul ACTIVIT Vitamin Max poate fi achiziționat din Farmaciile Ropharma, farmaciile partenere Ropharma și online la: 

 

 

Referinte bibliografice

https://ropharma.ro/activit-vitamin-max-x30-cpr

https://nutriandco.com/fr/pages/cure-de-vitamines

https://raynastoyanova.com/en/eating-during-transitioning-seasons-how-to-overcome-spring-fatigue-and-strengthen-our-immune-system/

https://www.planetesante.ch/Magazine/Alimentation-et-nutrition/Sucre-sel-et-graisses/Les-graisses-jouent-un-role-benefique-pour-la-sante

https://www.pharmashopi.com/comment-savoir-si-on-est-en-manque-de-vitamines-pxl-1450_2776.html

https://www.santemagazine.fr/alimentation/nutriments/mineraux/comment-faire-le-plein-de-zinc-174340