Intoleranța la lactoză sau deficitul de lactază este cea mai frecventă formă de intoleranță alimentară și se caracterizează prin incapacitatea organismului de a absorbi și metaboliza lactoza din alimente. Acest fenomen se produce din cauza absenței enzimei numite lactază din aparatul digestiv. De aceea, unele persoane nu pot digera în totalitate zahărul din lapte și din produsele ce au la bază lapte, urmând apariția simptomelor de balonare sau diaree. Conform statisticilor, această afecțiune afectează 90% din persoanele native din estul Asiei, circa 70% din Africa și doar 7-20% din populația europeană și nord-americană.

Intoleranța la lactoză se clasifică în trei tipuri:

  • Intoleranța primară – apare în urma reducerii activității lactazei la nivelul mucoasei intestinale. Acest tip de intoleranță apare în jurul vârstei de 5 ani, însă au fost descoperite și cazuri la adolescenți și chiar la persoanele adulte
  • Intoleranța secundară – apare ca simptom al gastroenteritei provocate de boala Crohn sau în cazurile mai grave, ca efect secundar al tratamentului pentru cancer. Intoleranța secundară poate fi temporară, nivelul lactazei echilibrându-se în urma regenerării țesutului intestinal
  • Intoleranța congenitală – este destul de rară și se transmite genetic de la părinți, în cazul în care amândoi suferă de această afecțiune. Se manifestă prin incapacitatea organismului de a sintetiza lactaza

Simptomele intoleranței la lactoză se instalează brusc, în maxim 30 de minute de la ingestia laptelui sau a produselor pe bază de lapte. În general acestea se manifestă prin:

  • Crampe abdominale migrante
  • Balonare
  • Diaree
  • Senzație de vomă (mai ales în cazul adolescenților)
  • Flatulență
  • Greață
  • Dureri stomacale

Acestea însă diferă de la o persoană la alta, unele putând bea o cantitate mică de lapte fără a avea efecte adverse, în tip ce alte persoane nu pot consuma lapte nici măcar în cantități mici.

De regulă, tratamentul pentru această afecțiune constă în modificarea dietei zilnice și eliminarea produselor lactate din alimentație. Pe lângă schimbarea dietei, persoanele ce au intoleranță la lactoză pot suplimenta lipsa produselor lactate cu proteine, calciu și vitamina D sau suplimente alimentare specifice acestei afecțiuni.

Se recomandă o consultație de specialitate unde se va prescrie un tratament special și personalizat pentru fiecare persoană în parte.