Gastrozym


 I. Enzime pentru a vă ameliora problemele digestive?
Dacă sistemul digestiv vă provoacă dureri – diaree, constipație, balonare, gaze etc. – probabil că ați încercat deja suplimente de tot felul, cu diferite grade de succes în ameliorarea simptomelor. Poate ca ati remarcat deja enzimele digestive și te-ai întrebat dacă ar putea fi o soluție pentru tine.
ROLUL ENZIMELOR DIGESTIVE ÎN CORPUL NOSTRU
Enzimele digestive sunt molecule responsabile de descompunerea alimentelor în particule mai mici pentru a ne ajuta corpul să absoarbă nutrienții conținuti de alimente.
Digestia începe în gură, cu o producție semnificativă de amilază care descompune amidonul în maltoză și într-o măsură mai mică lipaza linguală care va începe digestia substanțelor grase. Enzimele prezente în stomac (pepsina și lipaza) sunt responsabile pentru descompunerea proteinelor în peptide și a grăsimilor alimentare în particule mai mici pentru a facilita digestia.
Când vine vorba de enzime, pancreasul joacă un rol vital, producând o cantitate mare de amilază, lipaze și proteaze, ajutând la optimizarea absorbției nutrienților în intestinul subțire.
In fine, peretele intestinului subtire secreta si enzime digestive, dintre care cea mai cunoscuta este lactaza, care are rolul de a descompune lactoza in glucoza si galactoza.

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ NU AI SUFICIENTE ENZIME DIGESTIVE?
Dacă corpul dumneavoastră nu produce suficiente enzime digestive, este posibil să aveți dificultăți în digerarea anumitor alimente, care, prin urmare, nu vor fi descompuse în molecule mici pe care intestinul le poate absorbi.
Malabsorbția cauzată de o cantitate insuficientă sau absența enzimei digestive poate provoca tulburări gastro-intestinale precum gaze, balonare, dureri abdominale, crampe, diaree etc. Pe termen lung, ar putea duce, de asemenea, la subnutriție și scădere în greutate.

DIN CE MOTIVE ORGANISMUL NU POATE PRODUCE SUFICIENTE ENZIME DIGESTIVE?
Mai multe situații pot altera producția de enzime digestive. Printre acestea găsim:
•    Insuficiența pancreatică exocrină (EPI) rezultată din deteriorarea pancreasului care poate fi cauzată, printre altele, de pancreatită cronică, abuz de alcool, cancer pancreatic, boli genetice (cum ar fi fibroza chistică și sindromul Shwachman -Diamond), inflamație asociată unor boli  digestive, boli precum boala Crohn etc.
•    Leziuni ale pereților intestinului subțire care provoacă dificultăți în digerarea lactozei, așa cum poate fi cazul persoanelor cu boală celiacă.
•    Vârsta: În timp, digestia lactozei poate fi mai dificilă din cauza reducerii enzimei lactază. În plus, persoanele de origine asiatică, africană sau hispanica au o tendință mai mare de a dezvolta deficit de lactază.
•    Mutații ereditare sau genetice.
•    Disbioza intestinală, adică un dezechilibru în echilibrul bacteriilor din intestin. Acest lucru poate fi cauzat, printre altele, de o dietă foarte restrictivă și nediversificată sau de un aport prea scăzut în fibre alimentare, în special fibre prebiotice.

CE ENZIME AR PUTEA FI INATALNITE IN SUPLIMENTE?
Unele dintre enzimele care pot alcătui suplimentele includ:
•    Enzime prezente în mod natural în corpul uman, cum ar fi amilaza, lipazele, peptidazele (inclusiv tripsina și pepsina) și lactaza, care au fiecare rolul lor, așa cum sa văzut mai sus. Prin urmare, pot ajuta în cazul unei producții insuficiente de către organism.
•    Enzime care nu sunt produse de organism. Printre acestea găsim:
Alfa-galactozidaza, care ajută la descompunerea anumitor oligozaharide, inclusiv galacto-oligozaharidele (GOS) găsite în leguminoase, unele cereale integrale și, de asemenea, unele legume precum dovleceii. GOS sunt zaharuri care nu sunt digerabile de oameni și se găsesc intacte în intestinul gros, ceea ce poate provoca disconfort digestiv, gaze și balonare
Xiloza izomeraza, care îi ajută pe cei care suferă de malabsorbție sau intoleranță la fructoză. Are scopul de a îmbunătăți absorbția fructozei prin descompunerea acesteia în glucoză.

Rețineți că, pentru a fi eficiente, enzimele trebuie luate chiar înainte de a consuma un aliment care conține elementele pe care nu le digerați. Pentru a le folosi corect, consultați doza de pe cutie. În plus, efectul enzimelor nu se extinde dincolo de ingerarea alimentelor. Prin urmare, este necesar să-l luați de fiecare dată când doriți să consumați un aliment netolerat. Pe de altă parte, este inutil să-l consumi pentru o masă care nu conține elementele prost digerate.

Ce este Gastrozym și pentru ce se utilizează?
Organismul nostru secretă diverse tipuri de enzime pe tot parcursul procesului digestiv. Primele astfel de enzime sunt secretate încă din momentul în care simțim un miros de mâncare sau avem o senzație intensă de foame.
Acestea sunt produse prima dată de către glandele salivare, pentru alcătuirea bolului alimentar. Odată cu procesul deglutiției, bolului alimentat îi vor mai fi atașate și alte enzime digestive provenite din: intestinul subțire, pancreas și mucoasa gastrică.
Deficiențele de enzime digestive sunt de cele mai multe ori asociate unor simptome precum: balonare, flatulențe, crampe abdominale, diaree, scaun galben sau scăderea bruscă în greutate. Aceste simptome pot fi prevenite printr-o dietă echilibrată care să conțină: ananas, papaia, mango, banane, avocado, kiwi, ghimbir, miere sau kefir. Alimentele sunt multe mai numeroase, însă este important să consumați cu regularitate măcar 2-3 din această listă.
În cazul în care deficitul de enzime digestive se manifestă deja prin simptome care ne alterează stare de bine, cel mai indicat este să folosiți un supliment alimentar pentru ameliorare (sau prevenție). Acestea conțin un număr mult mai mare de enzime și își fac simțită prezența în organism într-un timp mult mai scurt.

Gastrozym este un supliment alimentar creat cu scopul de a facilita și menține o digestie optimă. Compoziția sa este alcătuită dintr-o gamă complexă de enzime ce ușurează digestia carbohidraților, grăsimilor, proteinelor, dar și fibrelor din plante de tipul celulozei.
Gastrozym este un supliment alimentar care conține o gamă variată de enzime digestive, care vor menține o funcționare normală a proceselor digestive din organism. Trebuie reținut de pe acum faptul că, acesta este un supliment alimentar și nu înlocuiește o dietă alimentară echilibrată.
 
II. Ce ingrediente conține Gastrozym și care este efectul acestora?
a)    Enzime digestive vegetale[1] – Aceste tipuri de enzime provin exclusiv din surse vegetale și au rolul de a ușura digestia compușilor de tip carbohidrat, grăsime, proteină și fibră. În linii mari, aceste sunt principalele tipuri de enzime în cazul persoanelor ce adoptă o dietă vegetariană, iar principalul aport provine din: ananas, papaia, mango, banane, avocado kiwi și ghimbir.
b)    Amilază[2] – Amilaza este o enzimă cu rol în digestia și asimilarea carbohidraților alimentari precum amidonul, glicogenul sau polizaharidele. Principal, această enzimă este secretată la nivel bucal de către glandele submandibulare și de către pancreas. Secundar, aceasta este produsă într-o cantitate mult mai mică și la nivelul mucoasei de la nivelul intestinului subțire, la nivelul ovarelor, placentei și trompei uterine.
c)    α – Galactozidază – Această enzimă este necesară, mai ales în rândul bărbaților, pentru a preveni apariția bolii Fabry. Aceasta se poate manifesta atât la nivel cardiac, cât și la nivel renal. În linii mari, boala Fabry este una de natură genetică și presupune depunerea de unor particule lipidice în pereții vaselor de sânge.
d)    Protează[3] -  Acestea mai sunt găsite și sub denumirea de peptidaze, iar rolul acestora este de a transforma proteinele în aminoacizi. În  general, proteazele cuprind mai multe tipuri de enzime și sunt generate natural de către stomac și pancreas. Cele mai importante dintre aceste enzime sunt:
•    Pepsina[4] – Rolul său principal este de a descompune proteinele în aminoacizi, aceștia fiind asimilați în organism sau eliminați în procesele intestinale.


•    Tripsina[5] – Aceasta se formează în momentul în care o enzimă pancreatică activează o enzimă de la nivelul intestinului subțire. Rolul tripsinei este de a activa alte enzime, mai exact carboxipeptidaza si chimiotripsina, cele două având rol în descompunerea peptidelor.
•    Chimiotripsina[6] – rolul chimiotripsinei este de a descompune peptidele în aminoacizi pentru a putea fi absorbiți de către peretele intestinal.
•    Carboxipeptidaza[7] – Rolul său este de a separa peptidele în aminoacizi individuali.
•    Carboxipeptidaza B[8] – Are rolul de a descompune aminoacizii simpli, după ce au fost transformați de către carboxipeptidaza.
•    Sucraza[9] – Aceasta este o enzimă secretată la nivel intestinal, având rolul de a cataliza reacția de hidroliză a sucrozei.
e)    Bromelaină[10] – Aceasta este extrasă fie direct din ananas, fie din tulpina acestuia. În cazul în care vorbim de suplimente alimentare, cel mai adesea aceasta este extrasă din miezul fructului. La nivel digestiv, aceasta își aduce contribuția prin reglarea Ph-ului de la nivel intestinal.
f)    Lactază[11] – Lactaza este o enzimă digestivă de origine animală, având drept principal rol, digerarea lactozei. Lactoza este o substanță dizaharidă ce oferă laptelui gustul dulce. Carența lactazei în organism este asociată cu intoleranța lactozei.
g)    Celulază[12] – Celulaza este extrasă în principal din fungi, bacterii sau protozoare. Rolul celulazei este de a grăbi descompunerea celulozei la nivel intestinal. Substanța rezultată în urma descompunerii se numește β-glucoză și are rolul de a menține valorile normale ale glicemiei.
h)    Lipază[13] – Lipaza face parte din categoria glicoproteinelor. Aceasta este prezentă în sărurile biliare și are rolul de a transforma grăsimile în două componente: acizi grași și glicerol.
i)    Pectinază[14] – Pectinaza este o enzimă pectolitică cu rol în descompunerea pectinei. În industria alimentară, aceasta se folosește și în procesul de fabricare a sucurilor naturale.
j)    Hemicelulază[15] – Principalul rol al hemicelulazei este de a facilita degradarea celulozei. Celuloza se găsește în structura pereților celulari vegetali și au rolul de a oferi elasticitate plantelor. Prin urmare, hemicelulază ușurează procesul de digestie al alimentelor vegetale.


III.  Mod de administrare
Gastrozym se administrează după mese, un singur comprimat. A nu se depăși 3 comprimate pe zi.
________________________________________
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4923703/
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557738/
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575911/
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537005/
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1774981/
[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5778189/
[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4062080/
[8] https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Carboxypeptidase-B
[9] https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT05159115
[10] https://www.nccih.nih.gov/health/bromelain
[11] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532285/
[12] https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Cellulase
[13] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537346/
[14] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8933074/
[15] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26322125/
________________________________________
https://www.medecinsfrancophones.ca/des-enzymes-pour-soulager-vos-problemes-de-digestion/