De ce avem nevoie de magneziu?
Magneziul este al patrulea cel mai răspândit element în organism ce joacă un rol esențial în sănătatea corpului și a creierului. Mai mult decât atât, acesta ajută la peste 300 de reacții enzimatice importante ale corpului printre care producerea energiei, sintetizarea proteinelor și a grăsimilor și reglarea activității musculare și nervoase.
Deși magneziul este atât de esențial organismului, se pare că mai mult de 75% din populație prezintă deficit de acest mineral. De aceea, venim către tine cu o listă de beneficii și efecte ale magneziului pe care este bine să le știi.
Care sunt beneficiile magneziului?
1. Susține sănătatea inimii
Magneziul ajută în inițierea contracției mușchiului inimii – miocardul. Lipsa de magneziu în organism influențează bătăile inimii și predispune la afecțiuni cardiace. Magneziul alimentează inima, protejează pompa inimii, previne atacurile de cord și asigură elasticitate pentru inimă și vasele de sânge.
2. Este esențial pentru mușchi
Magneziul permite organismului sa producă IGF-1 (factor de creștere asemănător insulinei), care este principalul stimulator al puterii și regenerării mușchilor. Mai mult, trifosfatul de adenozină este depozitul cu energie al celulelor și este creat cu ajutorul magneziului. De asemenea, magneziul relaxează mușchii încordați, pentru că fără magneziu se dezvoltă acid lactic, mușchii nu se relaxează corespunzător și apar crampele.
3. Scade riscul de diabet
Cercetările arată că dietele bogate în magneziu prezintă un risc mai mic de diabet zaharat. Acest lucru se poate datora faptului că magneziul joacă un rol important în controlul glucozei și în metabolismul insulinei. În absența magneziului, glucoza nu poate fi transferată către celule, și se depozitează în sânge, cauzând diverse tipuri de afecțiuni ale țesuturilor, inclusiv a nervilor ochilor.
4. Asigură o digestie bună
Știați că este imposibil de digerat alimente fără magneziu? Fără magneziu, corpul tău nu poate efectua "mecanica" digestiei, precum producerea de acid gastric, digerarea enzimelor pentru carbohidrați, proteine și grăsimi, și repararea și protejarea organele digestive (esofag, stomac, intestine, pancreas, colon). De îndată ce puneți mâncarea în gură, magneziul intră în joc. Aceasta ajută la producerea de enzime în salivă, care rupe alimentele în părți mai mici, ajutând întregul proces digestiv. Hormonii care spun stomacului să producă acid digestiv au nevoie de magneziu pentru a fi formați; fără el, nu puteți digera alimente. După stomac, produsele alimentare merg în intestine, unde mai multe enzime produse de pancreas sunt rupte în bucățele mai mici pentru a fi absorbite ca nutrienți.
5.Scade riscul de anxietate și depresie
Nivelul de magneziu pot juca un rol în tulburările de dispoziție, inclusiv depresia și anxietatea. Cercetările au constatat că magneziul poate contribui la funcțiile creierului care reduc stresul și anxietatea. Este cunoscut că influențează o parte a creierului numit hipotalamus, care ajută la reglarea glandelor pituitare și suprarenale. Aceste glande sunt responsabile pentru răspunsul la stres.
Acum că am aflat numeroasele beneficii pe care le are Magneziul în sănătatea noastră, putem să înțelegem și de ce atât de multe persoane prezintă un deficit de acest mineral.
De unde provine deficitul de magneziu?
Cercetătorii arată că deficitul de magneziu a ajuns la proporții epidemice. De ce oare? vă puteți întreba. O cauză majoră este faptu că organismul a ajuns să fie secat de energie din cauza nivelului ridicat de stres cu care populatia se confruntă. Stresul poate fi provocat de exerciții intense, mâncare procesată, expunerea îndelungată la lumina calculatorului (care reduce glanda hipotalamusului ce secretă hormonii de vindecare) și stresul pe fond emoțional. Stresul de asemenea dăunează și inflamează intestinul care este locul în care magneziul este absorbit de corp.
Cum să îți crești nivelul de magneziu din organism?
Primul pas este mereu același. Ca în orice altă deficiență trebuie sa începi să mănânci alimente bogate în acest nutrient. Câteva dintre alimentele bogate în magneziu pe care te invităm să le introduci în dieta ta sunt, în mare parte, cereale integrale, legumele organice și sarea de mare: migdale, alune, spanac fasole gatita, varza alba, alge roșii, alge marine, tărâțe de grâu, mei, tofu.
Majoritatea cercetătorilor atestă însă că dacă organismul tău este deja într-o stare deficitara are nevoie să fie susținut de suplimente. Atunci când alegi să folosești suplimente de Magneziu,trebuie să ții cont de cantitatea de Calciu pe care o ai în dietă. Acestea ar trebui administrate în proporție de 1:1 sau 2:1 în favoarea Calciului întrucât absorbția de Ca și Mg în corp sunt dependente una de cealaltă. Cele două substanțe lucrează împreună, fiindcă magneziul controlează absorbția calciului în celule. Dacă în cadrul celulei există prea mult calciu și prea puțin magneziu, acest lucru poate cauza crampe, migrene și anxietate.
Lasa un comentariu