Cum să-ți întărești imunitatea pentru a întâmpina primăvara în deplină sănătate
Pe măsură ce se apropie iarna, există
multe sfaturi și trucuri oferite pentru a ne asigura că sistemul nostru imunitar
este întărit pentru a trece peste sezon. Dar este la fel de important să-l
stimulezi primăvara.
Uităm de foarte multe ori că primăvara
există o circulație mare a virusurilor pentru că unele s-au adaptat la
temperaturi blânde, precum rinovirusurile, responsabile de rinofaringită.
Apoi, foarte des după iarnă, suntem
obosiți, am fost supuși la mai multe episoade de infecție virală. Antibioticele
ar putea afecta și flora noastră intestinală. Fără a uita impactul alergiilor
sezoniere. „Totul ne slăbește sistemul imunitar”, explică profesionistii in
sanatate.
Astenia este un simptom de oboseală de care suferă
unii oameni, în special în momentul schimbării sezonului. Printre
motivele care provoacă această simptomatologie, putem aminti, în special, schimbările de lumină sau
vreme, dar acestea nu sunt singurele motive.
Astăzi, vorbim despre astenia de primăvară deoarece este
o afecțiune care afectează în mod sistematic oamenii cu fiecare schimbare de anotimp. Vom
sublinia principalele
simptome sau cauze ale asteniei de primăvară, cât durează și cum
o putem preveni în mod
natural.
Ce este astenia de primăvară?
Dacă
ar fi să definim astenia, am putea spune că este o senzație de oboseală, sau
epuizare. Aceste simptome pot afecta, de multe ori, funcțiile intelectuale ale
unei persoane. Cu alte cuvinte, poate exista o pierdere a memoriei,
o scădere a concentrării sau o stare de „absență”.
Există
diferite tipuri sau stări în cadrul asteniei. Odată cu sosirea primăverii,
apare de obicei acest tip de senzație de oboseală sau epuizare. Este
cunoscută sub numele de astenie de primăvară și afectează de obicei aproximativ 2% din populație. Această
tulburare nu se manifestă doar primăvara, ci apare de fiecare dată când
schimbăm anotimpurile.
Originea
sau cauzele asteniei pot fi foarte variate. Când originea sa
este funcțională, unele dintre cauze pot fi anxietatea, depresia, volumul de muncă sau ritmul frenetic de viață în
care trăim. Pe de altă parte, atunci când vorbim de astenie organică,
cauzele sunt mai degrabă legate de anumite afecțiuni cardiace sau pulmonare.
Cât
durează astenia de primăvară ?
Simptomele
asteniei de primăvară sunt temporare. De
obicei, durează între o săptămână
și cel mult 20 de zile. Dacă după această perioadă persistă
oboseala, epuizarea sau orice alt simptom direct legat de astenie, se recomandă consultarea unui
specialist.
De
cele mai multe ori, efectele asteniei se diminuează de-a lungul
zilelor. Odată obișnuit cu noul sezon, mintea și corpul văd treptat simptomele
disparând. Pe scurt, este doar o chestiune de timp.Dar, după cum am
menționat mai sus, este posibil să nu fie așa. Dacă simptomele persistă
este necesar să se realizeze un consult pentru a găsi cauza acestei
afecțiuni. Printre bolile sau patologiile legate de astenie se numără
anemia, depresia, anxietatea, hipotiroidismul sau un anumit tip de cancer.
Simptome
Simptomele
asteniei de primăvară pot varia
de la o persoană la alta. Același lucru este valabil și
pentru perioada de desfășirare a acestor simptome dar și de perioada din an în
care apar. Oricum, să încercăm să descriem mai bine care sunt cele mai
frecvente simptome ale asteniei la bărbați sau femei:
Ø tulburări
de somn, producând atât insomnie cât și somnolență
Ø pierderea
vitalității și evoluția depresiei
Ø oboseală
musculară
Ø stare
de oboseală permanentă, atât fizică, cât și psihică
Ø în
funcție de individ, apetit crescut sau scazut
Ø senzație
de durere în diferite părți ale corpului și de intensitate diferită
Ø starea
de spirit alterată, trecând de la o extremă la alta într-o perioadă scurtă de
timp
Ø pierderea
atenției
Ø scăderea
libidoului
Aceste
semne sunt cele mai frecvente la persoanele cu astenie de primăvară. Unele
dintre aceste simptome pot afecta doar
o parte a corpului, în timp ce în alte cazuri semnele pot fi
simțite pe tot corpul.
Din
nou, dacă aceste semne nu
dispar după 20 de zile și afectează starea psihică, provoacă probleme de vorbire sau dureri insuportabile,
este foarte recomandat să consultați
un specialist, în special un psihiatru.
Tratamentul
Potrivit
multor medici și specialiști, astenia
de primăvară nu este o boală în sine. Niciun studiu
științific nu susține sau demonstrează că această senzație de oboseală sau
oboseală este direct legată de sosirea primăverii. Din acest motiv, nu
există un tratament
farmacologic specific pentru astenie.
Acest
sentiment de oboseală nu se traduce întotdeauna în boală; poate fi o simpla tulburare temporară cauzata
de situatii precum schimbarea orei, creșterea temperaturii sau
apariția unor alergii
cronice .
Tratamentul
pentru astenie depinde adesea de cauza acesteia. În unele cazuri, este
suficient să urmați o serie de obiceiuri sănătoase. Pe de altă parte, în
alte situații, poate fi necesar să luați anumite medicamente pentru a ne
îmbunătăți starea mai rapid.
Cum
să faci față asteniei de primăvară ?
Cel
mai bun mod de a lupta împotriva asteniei de primăvară este abordarea un stil de viață sănătos. Acesta
presupune grija la
alimentație, respectarea orelor
de somn și practicarea exercițiilor fizice zilnic.
Iată o
serie de sfaturi și recomandări pentru a lupta cu succes împotriva asteniei:
Ø dormi
8 ore pe zi sau, în funcție de persoană, orele necesare de odihnă pentru a
putea înfrunta ziua cu vitalitate; o pernă
cu mai multe poziții din spumă cu memorie va
ajuta somnul
Ø adopta
o alimentație sănătoasă, variată și echilibrată. Dieta ar trebui să fie
bogată în legume, fructe, carne și pește, cereale și produse
lactate. Varietatea alimentelor este o garanție a bunăstării
Ø bea
multă apă (între 1 si 2 litri pe zi în funcție de greutatea acestuia) ajută la
o mai bună oxigenare a celulelor creierului, la lubrifierea muschilor si
articulatiilor, la reglarea temperaturii corpului sau pur și simplu la
asigurarea unei bune funcționări a organismului
Ø nu
consumați alcool sau băuturi energizante, fumatul este de asemenea puternic
descurajat
Ø 30
de minute de exerciții fizice pe zi (mers, alergare, înot, ciclism etc.).
1.2.
Cum să depășim oboseala de
primăvară și să ne intărim sistemul imunitar
Când trecem prin iarnă, sistemul nostru imunitar este de obicei slăbit, iar
organismul nostru este mai greu să facă față provocărilor noului sezon.
Schimbările bruște ale vremii pe care le experimentăm cu toții ne stresează
și mai mult corpul. Pe lângă faptul că ne simțim din ce in ce mai epuizați,
obosiți și leneși, avem mai multe șanse să facem o răceală, gripă decât in
orice altă perioadă a anului.
Prin urmare, este vital să avem grijă de noi și să ne intărim imunitatea in
timpul primăverii.
Pentru mai multă vitamina C - bazează-te pe citrice și măceșe. Lucrul optim
de făcut este să mănânci fructe și legume de sezon care sunt pline de vitamine,
minerale și antioxidanți.
1.3.
Din cauza expunerii reduse la soare pe perioada
iernii, primavarea, se pot înregistra și carente de Vitamina D.
Ce
legătură are soarele cu vitamina D?
Vitamina
D este produsa când pielea este expusa la soare sau, mai degrabă, la radiațiile
B (UV-B) emise de soare. Catitatea de vitamina D pe care o produce pielea ta
depinde de factori precum:
• Anotimpul:
Vara beneficiezi de mai multa vitamina D decât iarna, când zilele sunt mai
scurte.
• Momentul zilei: Razele soarelui sunt
cele mai puternice intre 10 și 15.
• Conținutul
de melanina din piele: Melanina este pigmentul maroniu-negru din ochi, par și
piele. Melanina determina bronzarea pielii. Cu cât ai pielea mai închisă la
culoare, cu atât ai nevoie de mai multa expunere la soare pentru a beneficia de
suficienta vitamina D de la soare.
Cele
mai comune semne și simptome ale carenței de vitamina D sunt:
• oboseală;
• durere osoasă;
• slăbiciune musculară;
• spasme sau crampe musculare;
• tulburări de dispoziție, precum
depresia;
• vărsături;
• afectarea calității firului de păr;
• paloare;
• scăderea apetitului;
• tulburări ale somnului.
Studiile
arată că lipsa vitaminei D poate favoriza apariția infecțiilor, a diabetului
zaharat de tip 2, hipertensiunii arteriale, insuficienței cardiace,
hiperlipidemiei, depresiei, schizofreniei, autismului, sclerozei multiple,
sindromului nefrotic; în acelaşi timp, determină un risc crescut de
preeclampsie la gravide.
În
ceea ce privește deficitul de vitamina D la copii, acesta duce la o serie de
tulburări, cu consecințe asupra sănătăţii acestora. Una dintre cele mai
cunoscute afecțiuni în rândul copiilor este rahitismul. Acesta apare din cauza
deficitului de calciu și fosfor, prin lipsa vitaminei D. Carența de vitamina D
se mai poate manifesta prin:
• deformări
ale oaselor (membrelor, toracelui, claviculei, cutiei craniene, coloanei
vertebrale, erupție dentară întârziată și carii dentare);
• hipotonie musculară;
• dureri musculare;
• deformări articulare;
• convulsii hipocalcemice;
• stridor laringian;
• scăderea imunității;
• întârziere în dezvoltarea
psiho-motorie.
Cum
este tratat deficitul de vitamina D?
Scopurile
tratamentului și prevenției sunt aceleași – să atingă și să mențină un nivel
optim de vitamina D în organism. Poți consuma alimente care conțin vitamina D,
poți apela la expunerea la soare sau ți se poate recomanda să iei suplimente cu
vitamina D.
Vitamina
D este disponibila în doua forme: D2 și D3. D2, denumita și ergocalciferol,
provine din vegetale. D3, denumita și colecalciferol, provine din alimentele de
origine animala. D3 este mai ușor absorbita decât D 2 și are eliberare
prelungită.
Diagnostic
și investigații
Medicul
recomanda o analiza de sânge care măsoară nivelurile vitaminei D. Exista doua
analize, însă cea mai frecventa este 25-hidroxivitamina D, denumita și 25(OH)D.
Ți se vă recolta o proba de sânge din vena. Nu este nevoie să nu mănânci
înainte de analiza.
Despre
sistemul imunitar
Sistemul
imunitar este cel care ajută o persoană să lupte împotrivă infecțiilor,
germenilor și cancerului. În unele situații, acesta nu funcționează corect, cum
este cazul tulburarior de imunodeficiență. Oamenii care suferă de aceste
tulburări sunt sensibili la dezvoltarea a diverse infecții, dar și cancer.
Imunitatea (rezistența) este suma
tuturor mecanismelor de apărare naturală prin care organismul se protejează
împotriva agresiunii factorilor străini. Fără el, oamenii s-ar îmbolnăvi
constant din cauza bacteriilor sau a virusurilor.
2.1.
Rolul sistemului
imunitar
Principalul
rol al sistemului imunitar este de a identifica virusurile, bacteriile,
ciupercile, substanțele toxice și alte corpuri străine, care pot pune în
pericol organismul uman, și de a le elimina. Un sistem imunitar sănătos este
capabil să diferențieze diverși agenți patogeni de țesuturile sănătoase și
substanțele comune (alimente, praf, polen etc.).
Atunci
când funcționează la capacitate maximă, sistemul imunitar este implicat în
prevenirea și îndepărtarea unor forme de cancer, acesta putând lupta împotrivă
propriilor celule care și-au modificat în mod anormal forma și structura.
Cum
funcționează sistemul imunitar
Celulele
și țesuturile corpului conțîn proteine numite antigene. Similar, organismele
invadatoare conțin antigene, desi nu au aceeași forma. Sistemul imunitar,
pentru a te apară de microorganism, paraziți și bacterii, este format din
globule albe, citochine, chemochine și sistemul complement.
2.2. Tipuri de imunitate
În funcție de modul de
dobândire, imunitatea poate fi dobândită natural sau artificial.
Imunitatea dobândită în
mod natural, la rândul sau, poate fi :
Ø înnăscută
(nespecifică) și
Ø dobândită
în timp.
Imunitatea înnăscută
este moștenita de la părinți. Acest tip de imunitate nu se modifică odată cu
trecerea anilor și nu oferă protecție pe termen lung. Imunitatea înnăscută este
cea care recunoaște agenții patogeni și reacționează la aceștia.
Imunitatea dobândită
natural se formează de-a lungul timpului, pe măsură ce
organismul întâlnește agenți patogeni și formează anticorpi pentru a-i
distruge.
Acest tip de imunitate
presupune memorarea agentului patogen, recunoașterea să și folosirea
anticorpilor existenți pentru a combate microorganismul invadator.
Imunitatea dobândită în
mod artificial constă în expunerea persoanei, în mod controlat, la unele
virusuri. Scopul este de a reduce riscul de apariție a complicațiilor sau chiar
a decesului. Imunitatea dobândită artificial se împarte în imunitate dobândită
prin vaccinare și imunitate dobândită prin serumizare.
Imunitatea dobândită
prin vaccinare constă în administrarea unui vaccin care
conține antigeni, acele substanțe ce determină producția de anticorpi și care
declanșează răspunsul sistemului imunitar fară a cauza infecția în sine.
Vaccinarea oferă, astfel, imunitate pe termen lung la unele infecții și
stimulează producerea de celule cu memorie. Aceasta este o formă activă de
imunizare.
Imunitatea dobândită
prin serumizare se obține în mod pasiv și constă în
administrarea de ser imun care conține anticorpi specifici unei anumite boli.
Această imunitate este temporară și durează cel mult 30 de zile.
2.3.
Ce legătură există între
sistemul imunitar și cel limfatic
Sistemul limfatic face
parte din sistemul imunitar și reprezintă sistemul de apărare și purificare a
organismului.
Acesta este format din
limfa, vase limfatice, care permit transportul limfei, și structuri și organe,
care conțin țesut limfatic, așa cum sunt timusul, amigdalele, ganglionii
limfatici și splina:
Timusul
– o glandă de mici dimensiuni, aflată deasupra traheei; este responsabil cu
producerea celulelor imunitare T. Acest mic organ este activ mai ales în
adolescență și începe să își piardă din proprietăți odată ce înaintam în
vârstă;
Amigdalele –
distrug bacteriile și virusurile de la nivelul sistemului digestiv și al
aparatului respirator. Prin extirparea acestora, creste riscul că agenții
străini să pătrundă ușor în organism;
Splina
– sintetizează anticorpii, ajută la eliminarea bacteriilor distruse de aceștia
și îndepărtează celulele sanguine moarte;
Ganglionii limfatici
– se afla de-a lungul întregului corp și conțîn celule B, celule T și celule
macrofage.
2.4.
Care sunt
mecanismele de apărare împotrivă bolilor
Organismul se apără de
agenții patogeni printr-un sistem complex de celule, țesuturi, glande și
organe.
Pe lângă timus,
ganglionii limfatici, splina și amigdalele despre care am vorbit mai sus,
sistemul imunitar funcționează la cote maxime printr-un echilibru perfect intre
măduvă osoasă, apendice, tubul digestiv, sistemul BALT (sistemul imunitar
mucos) și piele.
Măduvă osoasă
– este responsabilă cu producția de globule albe (leucocite), implicate în
eliminarea agenților patogeni care pătrund în organism;
Apendicele –
până nu demult, acest organ era considerat inutil. Recent, oamenii de știință
au descoperit că este important pentru imunitate. Acesta protejează flora
bacteriană, asigurând evoluția normală a digestiei;
Tubul digestiv
– are rol în susținerea imunității, în special a sistemului GALT (sistemul
mucos digestiv). Acesta se află de-a lungul tractului digestiv și îl protejează
de pătrunderea unor substanțe cu potențial periculos pe calea alimentației;
Sistemul BALT
(sistemul imunitar mucos) – se află de-a lungul bronhiilor și protejează căile
respiratorii de agenții patogeni;
Pielea –
este considerată cel mai mare organ al corpului uman și este parte a sistemului
imunitar. Are rolul de a bloca pătrunderea
agenților patogeni în organism.
2.5. Cum se testează imunitatea
Testarea
imunității se realizează prin hemoleucogramă și prin imunograma. Aceste analize
de sânge evaluează starea de sănătate a sistemului imunitar. Hemoleucogramă
identifică numărul și procentul celor mai importante celule imunitare,
globulele albe, celulele macrofage și celulele fagocite. Imunograma
oferă indicii cu privire la anticorpii produși de celulele imunitare, respectiv
imunoglobulinele (Ig). Testarea oferă informații cu privire la patru categorii
de imunoglobuline:
Ø IgA
– cel mai important element de apărare în fata bacteriilor
și a virusurilor;
Ø IgE
– tine de alergii;
Ø IgM
– prima imunoglobulină secretată în momentul în care organismul este amenințat
de un antigen;
Ø IgG
– este secretat după Ig M și are rolul de a neutraliza toxinele bacteriene.
Este singura imunoglobulină care trece de placentă și protejează nou-născutul
în primele luni de viață.
De
asemenea, testarea genetică poate fi folosită pentru a detecta anumite
afecțiuni ereditare care afectează imunitatea.
Realizarea
unor teste genetice specifice poate ajută la evaluarea riscurilor asociate unui
sistem imunitar slăbit, iar acest lucru poate preveni apariția complicațiilor
asociate bolilor care afectează sistemul imunitar (scleroza multiplă, diabetul
de tip I, sindromul Guillain-Barre
etc.).
2.6.
Când se formează imunitatea la
copii
Sistemul imunitar la copii
este imatur, însă continuă să se dezvolte până la aproximativ 11-12 ani.
Nou-născuții sunt protejați de anticorpii transmiși de la mama, care le oferă o
imunitate pasivă temporară, în primele luni de viață.
Bebelușii de 3-6 luni
au un nivel redus al anticorpilor, deoarece, în acest moment, scad nivelurile
anticorpilor maternali, iar producția proprie de anticorpi încă are un nivel
redus. Anticorpii maternali de tip Ig G dispar după 6-8 luni, iar producția proprie
de anticorpi de acest tip atinge valorile adultului în jurul vârstei de 7-8
ani.
În plus, nou-născuții
sintetizează anticorpi de tip Ig M imediat după naștere, atingând nivelurile
adultului la 4-5 ani. Pe de altă parte, nivelurile anticorpilor Ig A cresc
lent, ajungând la valorile adultului abia în adolescență.
Imunitatea naturală se
construiește la copii prin expunerea la infecții comune. Primele răceli apar
după vârstă de șase luni, iar pentru sugari și preșcolari, 7-8 răceli pe an
reprezintă normalitatea. La vârstă școlară, copiii au 5-6 episoade de răceală pe
an.
Mai tărziu, în
adolescență, și apoi, la maturitate, numărul episoadelor anuale de răceală este
redus până la aproximativ patru. Răcelile nu pot fi prevenite, însă instalarea
și apoi eliminarea lor din organism ajută la întărirea imunității copilului.
2.7.
Factori care influențează
imunitatea
Pentru a preveni
slăbirea sistemului imunitar, este important să adopți un stil de viață
sănătos, să alegi moderația, să reduci stresul și să introduci activitatea
fizica în programul zilnic.
La fel de importanta
este prevenția primară pentru a vedea dacă există riscul de scădere a
imunității sau dacă ai anumite gene care te predispun la unele afecțiuni cu
impact asupra sistemului imunitar.
2.8.
Cei mai importanți factori
care influențează sistemul imunitar:
Ø Mișcarea
– potrivit datelor obținute de cercetătorii de la Cancer Research Center, 30 de
minute de activitate moderată pe zi reduc la jumătate riscul de imunitate și
cresc puterea barierei naturale de protecție;
Ø Alimentația
– o alimentație echilibrată este esențială funcționarii normale a sistemului
imunitar. Totuși, moderația este cheia. Nu există o vitamină care să fie mai
importantă decât alta, ideal este să existe variație și să eviți grăsimile
saturate, excesul de sare, zahăr, cafeină și alcool;
Ø Stresul
– expunerea continuă la stres afectează timpul de reacție
al sistemului imunitar și poate reprezenta un factor de risc în afecțiuni
precum depresia, bolile autoimune, bolile cardiovasculare și unele forme de
cancer;
Ø Vârsta
– odată cu înaintarea în vârstă, imunitatea înnăscută începe să se deterioreze.
Pentru a contracara acest efect, medicii recomandă
urmarea unei diete sănătoase și practicarea regulată a activităților fizice;
Ø Somnul –
calitatea somnului și privarea de somn pot afecta funcționarea sistemului
imunitar.
2.9.
În ce situații
scade imunitatea
Scăderea
reală a imunității apare în cazul unor afecțiuni precum SIDA, cancerul,
diabetul zaharat, splenectomia (intervenție chirurgicală de îndepărtare a
splinei) sau administrarea de tratament pe baza de citostatice ori cortizon.
De
asemenea, imunitatea scăzută poate apărea la copii și vârstnici, la alcoolici,
obezi, fumători, la persoanele expuse la stres fizic sau emoțional, la cele
care se confruntă cu probleme de somn, expunerea unui mediu toxic sau cu
alimentația de proasta calitate.
2.10. Simptomele imunității scăzute
Un
sistem imunitar slăbit prezintă o sensibilitate mai mare în fața infecțiilor.
Persoanele
care au imunitatea scăzută prezinta simptome precum:
Ø oboseală nejustificată;
Ø sarea de apatie;
Ø infecțiile repetate: urinare, candida, ORL, herpes și
răceală;
Ø vindecarea lentă a rănilor;
Ø diareea cronică;
Ø reacțiile
alergice manifestate prin strănut, congestii nazale și lăcrimare.
Intensificarea
simptomelor necesita consultarea medicului, deoarece afectează calitatea
vieții. În lipsa unui tratament adecvat, pot apărea:
Ø boli autoimune;
Ø încetinirea creșterii în cazul copiilor;
Ø un
risc mai mare de cancer;
Ø deces
pe fondul unei infecții grave.
2.10.
Cum creștem imunitatea
Sistemul imunitar
depinde de stilul de viață. Alegerile alimentare, sportul și vaccinarea
reprezintă câteva metode sigure de susținere a imunității.
Ideea de a crește
imunitatea este atractivă, însă acest lucru poate pune probleme. În primul
rând, este vorba de un sistem, nu de o singura entitate. Pentru a funcționa la
capacitate maximă, acesta are nevoie de echilibru și de armonie.
Alimentația sănătoasă
și echilibrată, activitatea fizică moderată, reducerea stresului, somnul
odihnitor și controlul medical periodic pot preveni apariția unor probleme
imunitare grave.
2.11. Alimente care cresc rapid imunitatea
Vitaminele,
mineralele și alte substanțe benefice sunt utile în susținerea sistemului
imunitar. Mai jos sunt câteva alimente care pot fi
consumate pentru a-ți susține imunitatea:
Citrice;
Kiwi;
ü Fructe
de pădure – zmeura, coacăze, afine, mure;
ü Struguri negri;
ü Măceșe;
ü Cătina;
ü Usturoi;
ü Ceapa;
ü Ghimbir;
ü Iaurt;
ü Cereale integrale;
ü Varza;
ü Broccoli;
ü Spanac;
ü Sfecla roșie;
ü Morcovi;
ü Ardei iute;
ü Stridii;
ü Ardei gras;
ü Migdale;
ü Semințe
de floarea-soarelui;
ü Papaya;
ü Carne
de pui.
2.12. Când este necesară imunizarea artificială a
organismului
Imunizarea artificială
a organismul se poate realiza în două moduri: activ și pasiv.
Imunizarea
activă constă în declanșarea procesului
de formare a anticorpilor, iar imunizarea pasivă necesită introducerea
anticorpilor în organism.
Acest
tip de imunizare poate fi indicată de medic, pentru a preveni o anumită
afecțiune, pentru a se evita complicațiile asociate unor boli, pe fondul
vârstei sau al sistemului imunitar slăbit.
Uneori, imunoterapia
este recomandată în tratarea unor forme de cancer.
Procedura constă în
stimularea sistemului imunitar al pacientului, pentru că acesta să atace
celulele canceroase. Prin imunoterapie, se prelungește remisia, perioada în
care boala este ținută sub control prin tratament.
2.13.
Cum funcționează sistemul
imunitar
Celulele și țesuturile
corpului conțin proteine numite antigene. Similar, organismele invadatoare
conțin antigene, desi nu au aceeași forma. Sistemul imunitar, pentru a te apară
de microorganism, paraziti și bacterii, este format din globule albe,
citochine, chemochine și sistemul complement.
Globulele albe
(leucocitele)
Globulele albe
reprezintă cele mai importante componente ale sistemului imunitar. Există mai
multe tipuri de leucocite fiecare având proprietățile sale. Acestea lucrează
împreună pentru a te proteja de infecții.
Leucocitele care
circulă prin sânge sunt de mai multe tipuri, respectiv macrofage, neutrofile și
bazofile. Agenții patogeni pătrund în organism printr-un punct de intrare, cum
este o tăietură, oricât de minora ar fi. Atunci când leucocitele identifica infecția,
ele transmit un semnal chimic, care atrage mai multe globule albe ce
înconjoară, absorb și distrug substanțele toxice. De exemplu, celulele
macrofage și neutrofile secretă substanțe toxice care omoară agenții străini,
apoi stimulează excreția acestora.
Limfocitele reprezintă
o alta subcategorie de globule albe. Acestea oferă un răspuns imunitar
întârziat prin comparație cu celulele macrofage sau bazofile, însă au alt rol:
construirea imunității pe termen lung. Limfocitele se împart în celulele B și
celule T.
Celulele B sunt
responsabile pentru crearea unor proteine numite anticorpi. Aceștia se leagă de
antigenele organismelor străine și le marchează pentru a fi distruse de către
celulele sistemului imunitar. Aceste celule sunt implicate activ în
îndepărtarea infecțiilor bacteriene.
Celulele T identifică
antigenele prezente pe celulele organismului. Atunci când un microorganism
pătrunde în celulele corpului, complexul major de histocompatibilitate schimba
suprafață celulelor, adaugandu-le noi antigene. Celulele T sunt, apoi, alertate
că a apărut o infecție, odată ce celulele străine se leagă de antigenele de mai
devreme. Acest lucru declanșează un răspuns imunitar.
Citochinele
Citochinele reprezintă
o serie de substanțe chimice eliberate de limfocite, pentru a trimite semnalul
celulelor care trebuie să elimine substanțele străine. Acestea sunt de mai
multe tipuri și includ chemochine, interferon, limfochine și interleukin.
Citochinele pot afecta
reacțiile limfocitelor, dar și alte celule care nu sunt parte a sistemului
imunitar. Ele stimulează un răspuns inflamator și sunt implicate în repararea
țesuturilor care au fost afectate de microorganismele invadatoare (daca este cazul).
Sistemul complement
Parte a imunității,
sistemul complement este un grup de molecule specializate în distrugerea
invadatorilor. Acest sistem poate forma un atac complex, care presupune puncția
microorganismelor și introducerea unor substanțe toxice, fortandu-le să se
autodistrugă.
Peste 70 % din sistemul imunitar se afla in
intestinul subtire. Nu putem vorbi despre imunitate fara a vorbi despre
microbiota, prebiotice si probiotice.
3.1. Ce
sunt prebioticele
Prebioticele sunt fibre nedigerabile din alimentația noastră, al căror
scop este de a stimula selectiv bacteriile benefice care formează microbiota
noastră intestinală.
Aceștia
sunt compuși a căror fermentare modifică activitatea sau componenta microbiotei
intestinale.
Deja
consumați prebiotice fară să știți neapărat!
Ceapa, usturoiul, prazul, sparanghelul, grâu, orezul, ovăzul, banana,
salsiful, rădăcina de cicoare sau inima de anghinare fermentează în intestinul
gros pentru a vă asigura sănătatea.
3.2. Ce
sunt probioticele
Microorganismele
vii, probioticele exercită efecte pozitive asupra sănătății dacă sunt ingerate
în cantitate suficientă.
Dincolo
de efectele lor nutriționale tradiționale, sunt un supliment de bacterii
benefice pentru microbiota intestinală.
Aceste
bacterii sau drojdii au o durată de viață limitată în microbiota intestinală
(de la câteva zile la 2 sau 3 săptămâni).
3.3. Sa
diferentiem probioticele de prebiotice
Probioticele sunt microorganisme cu beneficii pentru sănătate, în timp ce
prebioticele constituie „hrana” lor, permițându-le o creștere optimă.
Probioticele
Microorganismele
vii, probioticele exercită efecte pozitive asupra sănătății dacă sunt ingerate
în cantitate suficientă.
Dincolo de efectele lor
nutriționale tradiționale, sunt un supliment de bacterii benefice pentru
microbiota intestinală.
Aceste bacterii sau
drojdii au o durată de viață limitată în microbiota intestinală (de la câteva
zile la 2 sau 3 săptămâni).
Pentru a fi considerate
eficiente, probioticele trebuie să îndeplinească mai multe criterii :
· Toleranța
perfectă a organismului
· Capacitatea
de a rezista mediului din tractul nostru digestiv (aciditatea gastrică și
sărurile biliare în special)
· Capacitate
de a adera la mucoasa intestinală
De asemenea, este
important să se țină cont de proprietățile specifice ale fiecărei tulpini
(proprietăți antimicrobiene și imunomodulatoare, capacitatea de a descompune
lactoza etc.).
În plus, nu toate
tulpinile de probiotice au aceleași efecte asupra sănătății. Efectele benefice
ale unei tulpini sau ale unei combinații de tulpini sunt specifice acesteia și
nu pot fi extrapolate la o altă tulpină.
În plus, așa cum se
întâmplă adesea în alimentație, există un „efect de doză” : cantitatea de
probiotice conținută în aliment sau supliment este esențială.
Lactate
De
foarte multe ori, primul aliment pe care îl sfătuim să îl consumăm în caz de
tulburări digestive este iaurtul. Adăugarea de probiotice în lapte este
cea care va induce că acest produs lactat va fi bogat în probiotice. Cel
puțin dacă preferăm iaurturile fermentate, laptele crud sau chiar de casă.
Într-adevăr, majoritatea iaurturilor din comerț sunt adesea pasteurizate și au
ingrediente adăugate care pot face mai mult rău decât bine (zahăr, îndulcitori
artificiali, conservanți).
Cu
toate acestea, majoritatea oamenilor consumă iaurt grecesc sau islandez (skyr)
fără nicio problemă.
Unele
brânzeturi pot fi buni aliați pentru restabilirea
sănătății intestinale. Deși majoritatea brânzeturilor sunt fermentate,
unele bacterii benefice nu supraviețuiesc îmbătrânirii
brânzeturilor. Citiți cu atenție etichetele pentru a vă asigura că sunt
prezente probioticele.
Cu toate acestea, vă putem spune deja că există bacterii bune în cheddar,
gouda, brânză de vaci, mozzarella și brânză de vaci. Dar și în brânzeturi
cu coajă și coajă, precum Roquefort, albastru, Fourme d'Ambert, brie și
camembert.
O
precizare importantă: multe persoane pot fi intolerante la lactoză (zahărul
care se găsește în lapte) sau sensibile la cazeina din laptele de vacă
(principala proteină din lapte). Așa că vă recomandăm să alegeți iaurturi
bio sau brânzeturi din lapte de oaie sau lapte de capră.
Băuturile
bogate în probiotice naturale includ kefir și kombucha. Acestea permit o
digestie buna si un confort digestiv apreciabil. Aceste băuturi spumante
sunt o alternativă foarte bună la sucurile ultra-îndulcite.
Obținută
în mod tradițional prin fermentarea laptelui, băutura de kefir se face prin
adăugarea de boabe de chefir în laptele de vacă sau de capră.
Kombucha
este o băutură foarte populară în Asia. Această băutură este concepută
pentru a furniza bacterii benefice sistemului digestiv. Kombucha este
făcut din ceai negru fermentat, zahăr din trestie, drojdie și bacterii.
Derivați de soia.
Populare in dietele vegetariene sau vegane, derivatele din soia sunt o sursa
interesanta de proteine dar si de probiotice!
Un
alt produs din Asia care este excelent pentru digestie: miso. Această
pastă rezultată din fermentarea boabelor de soia, orezului și orzului este una
dintre cele mai bune surse naturale de probiotice.
Atenție,
nu trebuie gătită dar se adaugă la sfârșitul fierberii în bulion sau supe.
Sosurile
de soia tamari și shoyu (fermentare de 4-6 luni) sunt surse excelente de
probiotice naturale. Nu exagerați, deoarece sunt foarte bogate în sodiu.
Fermentarea
alimentelor joacă un rol în prezența naturală a probioticelor în
alimente. Astfel, legumele marinate în saramură cu oțet precum
murăturile, măslinele sau chiar varza sunt bune pentru flora ta intestinală.
Varza murată
Dacă
există un fel de mâncare bogat în bacterii benefice pentru intestin, acesta
este varza murată. La prepararea vasului se foloseste varza fermentata
timp de 3 saptamani, permitand transformarea zaharului in acid lactic.
Aceasta
se numește lactofermentare. Varza murată oferă, de asemenea,
mulți nutrienți: este o sursă de calciu, fosfor, potasiu și vitamina C.
Drojdie
Drojdia
de bere este considerată o sursă excelentă de probiotice, deoarece această
materie vie conține tulpina bacteriană Saccharomyces cerevisiae.
Pe
lângă faptul că este un aliat al frumuseții pentru părul și unghiile tale, este
și un aliat foarte bun pentru sistemul tău digestiv.
Prebioticele
sunt hrana pentru microorganismele vii prezente in mod natural in intestin,
bacteriile bune, pe scurt, probioticele. Prin urmare, este important să
consumăm alimente care vor hrăni și toate aceste bacterii pentru o microbiotă
echilibrată.
Printre
alimentele bogate in prebiotice, regasim: anghinarea, prazul, usturoiul,
ceapa, andivele, sparanghelul sau chiar bananele.
Astăzi,
nutrienții găsiți în mod natural în alimente sunt mai puțini. Ca urmare,
microbiota dumneavoastră poate să nu fie suficient de puternică în cazul unor
probleme de sănătate, de exemplu în timpul toxiinfecțiilor alimentare, când
luați antibiotice sau în cazul unor boli cronice, cum ar fi colonul
iritabil. Acesta este motivul pentru care consumul de suplimente
alimentare probiotice este o soluție pentru a-ți restabili microbiota
intestinală și a recăpăta o digestie mai bună.
Așa
cum pământul pentru ghiveci hrănește pământul, prebioticele hrănesc bacteriile
bune.
3.4. Ce este microbiota intestinală
Microbiota
intestinală umană (cunoscută mai
frecvent sub denumirea de floră sau microfloră intestinală), corespunde tuturor
microorganismelor care evoluează în tractul nostru digestiv.
Organ
în sine, microbiota intestinală este formată din aproximativ 100.000 de
miliarde de bacterii, adică de 10 ori mai mult decât numărul de celule
conținute în organism .
Printre
aceste bacterii, există între 800 și 1000 de specii diferite pentru un om la
vârsta adultă. Majoritatea dintre ele sunt benefice pentru sănătatea noastră.
Microbiota
intestinală, probabil că o cunoașteți fără să știti. Considerată astăzi ca un
organ de sine stătător în corpul uman, joacă un rol decisiv
Denumită anterior
„floră intestinală”, microbiota intestinală corespunde celor 100.000 de
miliarde de bacterii care evoluează în
comunitățile din tractul nostru digestiv.
Microbiota intestinală
a fiecăruia este unică și evoluează de-a lungul vieții.
Echilibrul său este
esențial, deoarece, în timp ce multe bacterii care trăiesc în corpul nostru
sunt benefice, altele sunt dăunătoare.
Tulburări temporare,
infecții, alergii sau patologii mai grave pot fi legate de un dezechilibru al
acestui ecosistem fragil.
Pentru a asigura
echilibrul și diversitatea bacteriilor prezente în microbiota intestinală,
prebioticele și probioticele sunt folosite într-un amestec inteligent.
Printre aceste
bacterii, există între 800 și 1000 de specii diferite pentru un om la vârsta
adultă. Majoritatea dintre ele sunt benefice pentru sănătatea noastră.
Microbiota intestinală
îndeplinește trei funcții majore de sănătate pentru oameni:
1. Digestia alimentelor
Alimentele nedigerate
din intestinul subțire sunt fermentate de microbiota intestinală din colon.
O funcție esențială
pentru confortul nostru digestiv zilnic și benefică pentru organism, deoarece
eliberează acizi grași cu lanț scurt în organism.
2. Efect de barieră
Organismul este
protejat de bacteriile nedorite datorită efectului de barieră al microbiotei
intestinale (în special bacteriile potențial periculoase pentru sănătatea
umană).
3. Dezvoltarea
sistemului imunitar
Microbiota intestinală
exercită o stimulare permanentă asupra sistemului imunitar (trebuie să știți că
aproape 60% din celulele noastre imunitare sunt conținute în intestin).
Metagenomica este un
progres extraordinar în înțelegere a bacteriilor care locuiesc în intestinul
nostru. Face posibilă determinarea compoziției microbiotei intestinale, dar și
identificarea tuturor genelor (și, prin urmare, funcțiile) purtate de această
microbiotă.
Pentru a modula
populația de bacterii din microbiota intestinală, sunt explorate multe căi, în
special cele de îmbogățire a dietei cu prebiotice și probiotice.
3.5. Ce
sunt bifidobacteriile?
Bifidobacterium sau bifidobacterium, este o bacterie bacilară
Gram pozitivă, nemobilă, parte a florei intestinale și adesea în ramura
bacteriilor anaerobe. Unele bifidobacterii sunt folosite ca probiotice.
Bifidobacteriile
sunt omniprezente, ca locuitori endosimbiotici ai tractului gastrointestinal,
vaginului și gurii (împreună cu specia Bifidobacterium dentium ) a mamiferelor
și a altor animale. Bifidobacteriile sunt unul dintre principalele genuri de
bacterii care formează flora colonică a mamiferelor.
3.6. Ce
este efectul bifidogenic?
Cum
pot acționa fibrele prebiotice asupra microbiotei noastre intestinale pentru a
ne oferi o multitudine de beneficii? Datorită efectului bifidogenic!
Prebioticele
servesc drept hrană pentru bifidobacteriile prezente în microbiota noastră, care stimulează creșterea
acestora.
Fibrele
prebiotice sunt „digerate” de către bifidobacterii, aceasta se numește
fermentație.
Fermentaţia
modifică semnificativ compoziţia florei intestinale în favoarea unei flore
benefice întrucât aceasta este populată în mare parte de bifidobacterie.
Creșterea genurilor bacteriene dăunătoare nu este stimulată de prebiotice.
3.7. Ce
este SCFA
Acizi
grași cu lanț scurt (abreviat SCFA), molecule benefice sănătății.
În
tractul intestinal, receptorii și transportorii acestor SCFA sunt colectați și
sunt absorbiți foarte rapid prin mucoasă.
3.8. Prebiotice
și SCFA
Printre
principalele SCFA produse: acetat, propionat și butirat, jucând un rol major la
nivel intestinal.
Importanta
SCFA:
Ø SCFA sunt surse de energie pentru celulele mucoasei
intestinale dar și pentru mușchi, rinichi, inimă și creier.
Ø Astfel, în colon, ele influențează creșterea și
diferențierea celulelor epiteliale și sunt deci esențiale pentru menținerea
barierei intestinale (menținerea joncțiunilor strânse între celulele mucoasei).
Ø De asemenea, au un rol important în motilitatea
intestinală și în absorbția nutrienților, în special a mineralelor
(Că, Na, Mg, Fe).
Ø Din intestin, SCFA sunt capabili să moduleze imunitatea
organismului prin stimularea limfocitelor prezente în mucoasă și au
proprietăți antiinflamatorii.
Ø La nivel local, reduc aderența și proliferarea agenților
patogeni și sunt chiar capabili să inhibe proliferarea celulelor
canceroase!
Ø De la distanță, SCFA sunt implicați în controlul hepatic
al lipidelor și al zaharurilor.
Ø Au rol în semnalizarea celulară: modularea nivelului de
calciu intracelular, modularea inflamației, reglarea expresiei
anumitor gene, acțiunea asupra lipolizei, reglarea producției de leptine
(„hormonul de sățietate”) etc.
Atât
de multe motive pentru a face aprovizionare cu prebiotice!
Așa cum putem remarca,
esență este „un sistem imunitar puternic”. Pentru a-l obține, specialiștii
recomandă și utilizarea de suplimente naturale.
În unele cazuri, poate
fi dificil să obținem suficiente vitamine numai prin dieta noastră. În astfel
de situații, pot fi luate în considerare suplimente alimentare. Cu toate
acestea, este important să consultați un profesionist din domeniul sănătății
înainte de a începe să luați suplimente, pentru a obține recomandări adecvate
și pentru a evita orice risc de supradozaj.
O soluție sănătoasă și
echilibrată este recomandarea Ropharma. Respectiv, Immunozen Colostrum,
Immunozen Lactoferina, Immunozen lactoferin sirop.
4.1.a. Despre Immunozen Lactoferrina sirop
Immunozen lactoferrin
sirop pe bază de lactoferina, vitamine și minerale, este conceput pentru copiii
cu vârsta peste 1 an și adulți.
Susține rezistența
naturală a organismului și se utilizează că adjuvant în stări legate de
scăderea imunității, convalescență oboseală, extenuare, anemie.
Siropul asociază cele
mai eficiente ingrediente active pentru a susține mecanismele de apărare ale
organismului.
Lactoferina este o
moleculă naturală (se extrage din colostru) care prezintă o serie de beneficii:
o Blochează
dezvoltarea bacteriilor
o Distruge
eficient virusurile
o Are
proprietăți antiinflamatorii
o Întărește
sistemul imunitar
Lactoferina este
glicoproteina principală cu rol asupra sistemului imunitar obținut din
colostrul bovin.
Structura lactoferinei
bovine corespunde structurii lactoferinei umane (omolog).
Are o structură
proteică care cuprinde doi atomi de fier pentru care prezintă o afinitate
importantă. Lactoferina are un rol antimicrobian bine documentat și se poate
cliva formând lactofericină cu efect antibiotic important.
Cercetările științifice
au identificat unele mecanisme esențiale pentru lactoferină:
o Mecanism antibacterian prin sechestrarea fierului,
prin blocarea adeziunii bacteriilor pe
mucoase și prin efect direct asupra peretului bacterian;
o Mecanism antiviral prin atașarea de virus, prin
funcție enzimatică și prin creșterea sintezei de interferon;
o Mecanism imunomodulator prin efect antimicrobian, prin
stimularea fagocitozei, prin activarea CD4+, prin modularea limfocitelor T și
B, prin creșterea producției de anticorpi;
o Mecanism
antialergic prin inhibarea producției de citokine proinflamatorii;
o Mecanism
neuroprotector prin eliminarea depozitelor de fier de la nivel central;
o Mecanism
antianemic prin conținutul de fier cu biodisponibilitate ridicată.
Zincul contribuie la:
metabolismul acio-bazic normal, metabolismul normal al carbohidraților, funcția
cognitivă normală, sinteza normală de ADN, sinteza normală a proteinelor,
funcționarea normală a sistemului imunitar, procesul de diviziune celulară, protejarea
celulelor împotriva stresului oxidativ. Forma de gluconat are o absorbție mai
bună comparativ cu formele anorganice;
Ø Vitamina
B1 contribuie la: metabolismul energetic normal, funcționarea
normală a sistemului nervos, funcționarea normală a inimii;
Ø Vitamina
B6 contribuie la: metabolismul energetic normal, funcționarea
normală a sistemului nervos, metabolismul normal al proteinelor și al
glicogenilor, formarea normală a globulelor roșii, reducerea oboselii și
extenuării, funcționarea normală a sistemului imunitar;
Ø Vitamina
D contribuie la: absorbția/utilizarea normală a calciului și
fosforului, funcționarea normală a sistemului imunitar;
Ø Vitamina
B12 contribuie la: metabolismul energetic normal,
formarea normală a globulelor roșii, funcționarea normală a sistemelor imunitar
și nervos, reducerea oboselii și extenuării, procesul de diviziune celulară;
Produsul Immunozen Lactoferrina
Sirop poate fi achiziționat din farmaciile
Ropharma, farmaciile partenere ale Ropharma și online: https://ropharma.ro/immunozen-lactoferrin-sirop-120ml
4.1.b. Immunozen Lactoferrin
Beneficii
terapeutice :
- Întărește sistemul imunitar
- Crește rezistența organismului
- Are rol antiviral, antibacterian, antiparazitar, antifungic
- Reduce rata recurenței infecțiilor și rezistența la antibiotice
- Are rol prebiotic, protejând flora intestinală
- Are efect antioxidant, ajutând la eliminarea radicalilor liberi
Produsul
Immunozen Lactoferrin poate fi
achiziționat din farmaciile Ropharma, farmaciile partenere ale
Ropharma: https://ropharma.ro/immunozen-lactoferrin-x-30-compr
4.2. Immunozen Colostrum
Este un produs pe bază
de colostru bovin și vitamina C, care se recomandă în special în sezonul rece,
precum și în cazul în care organismul este supus unor factori ce determină o
scădere temporară a capacității de apărare. Immunozen Colostrum este disponibil
sub forma a 20 de comprimate masticabile, cu numeroase beneficii pentru
organismul uman.
Acest supliment
activează funcția imunitară, asigură sănătatea sistemului digestiv și are efect
adjuvant antibacterian, antiviral și antiparazitar.
• Immunozen Colostrum este un supliment
alimentar care conține colostru bovin și vitamina C, cu rol major în întărirea
sistemului imunitar al copiilor și al adulților.
• Suplimentul alimentar Immunozen
Colostrum contribuie la sănătatea sistemului digestiv, combate simptomele de
îmbătrânire și regenerează țesuturile, restabilind echilibrul celular.
• Grație suplimentului Immunozen
Colostrum, previi recurența infecțiilor și reduci microorganismele patogene.
Este recomandat și în cazul reducerii efectelor secundare, în administrarea de
antibiotice.
• Immunozen Colostrum crește randamentul
intelectual și fizic, precum și starea generală de bine și calitatea vieții.
Produsul Immunozen Colostrum
poate fi achiziționat din farmaciile Ropharma, farmaciile
partenere ale Ropharma și online: https://ropharma.ro/immunozen-colostrum?search=%20Immunozen%20Colostrum%20
4.3. Immunozen Complex C + Zn + D3
Immunozen Complex C + Zn +
D3 conține Vitamina C lipozomală,
obținută prin utilizarea unei tehnologii moderne, care o protejează de sucurile
gastrice, ii permite transportul eficient în organism și ii asigură o mai bună
stabilitate și absorbție.
Proprietățile produsului Immunozen complex
C+Zn+D3:
Immunozen complex C+Zn+D3 este un supliment alimentar sub formă de capsule, care
contribuie în mod activ la menținerea sănătății sistemului imunitar și la
reducerea oboselii și a extenuării.
Suplimentul oferă combinația optima de vitamina C, vitamina D 3 și zinc,
pentru a asigura buna funcționare a organismului și creșterea rezistentei în
fața bolii sau a virozelor.
Ingrediente/capsulă:
- Vitamina C liposomală –
500,0 mg,
- sulfat de zinc
monohidrat (corespunzător la 10 mg zinc) – 27,45 mg,
- vitamina
D3/colecalciferol (2000UI) – 50 mcg;
VITAMINA C LIPOZOMALA
Ce este vitamina C lipozomală?
Vitamina C lipozomală este o formă de vitamina
C transportată în lipozomi.
Un lipozom este o veziculă mică compusă din
fosfolipide (grăsimi) care conține în centru o «inimă apoasă».
Pentru a simplifica lucrurile, să luăm imaginea
unui ou, pentru a reprezenta lipozomul: coaja oului este format din grăsimi
care s-au organizat astfel încât să formeze un recipient, albușul și gălbenușul
reprezintă vitamina C.
Este bine protejat în interiorul „cochiliei”,
ceea ce ne permite să transportăm cu ușurință „albușul și gălbenușul” în timp
ce așteptăm să le folosim.
Este același principiu pentru vitamina C
lipozomală.
Pentru ce se utilizează vitamina C lipozomală?
Prin natura să, vitamina C lipozomală este,
prin urmare, atât hidrofilă (solubilă în medii apoase), cât și lipofilă
(solubilă în grăsimi).
Dimpotrivă, forma clasică este unic hidrofilă.
Această dualitate oferă mai multe avantaje:
ü Protecție:
Bine protejată în interiorul lipozomului său, vitamina C este protejată de
atacuri. Este o vitamina deosebit de sensibila. Se degradează odată cu
temperatura, mediul Vitamina C lipozomală este astfel mai rezistentă la
trecerea să prin stomac și la iritanții intestinali. Ea este mai stabilă.
ü Asimilare
mai bună: Datorită dimensiunilor foarte mici și
proprietăților lor, lipozomii traversează mult mai ușor bariera intestinală.
Această capacitate face posibilă creșterea considerabilă a nivelului sanguin al
vitaminei C. Într-adevăr, vitamina C convențională traversează cu dificultate
și mult mai puțin rapid bariera intestinală.
ü Acest
lucru generează un prag maxim de concentrație in sânge. Forma lipozomală nu are
această problemă, lipozomul accelerează absorbția. Valoarea pragului de sânge
este astfel depășită. Cu toate acestea, sângele este principalul mijloc de
transport al vitaminei C către țesuturi, este markerul biodisponibilității. Absorbția
formei lipozomale este de 1,5 până la 2,5 ori mai mare decât vitamina C
convențională.
ü Eliminare
mai mică: Există o eliminare mai mică prin urină pentru
vitamina C incapsulată. Prin urmare, el rămâne disponibil pentru celulele
noastre mai mult timp.
ü Durata
de viață: Tehnica de incapsulare crește timpul de
injumătățire al vitaminei C in sânge. Concentrația sa scade mai puțin rapid,
datorită unei eliminări renale mai slabe.
In plus, pereții celulelor noastre sunt compuși
din grăsimi, precum cel al lipozomului. Această structură favorizează
asimilarea lipozomului de către celulele noastre.
Prin urmare, se poate concluziona că
vitamina C lipozomală are o biodisponibilitate mai bună decât forma
convențională. Este mai bine asimilata și mai activa.
Tehnica lipozomilor a fost folosită de douăzeci
de ani in farmacologie pentru a crește transportul ingredientelor active
medicinale către țintele lor.
ü
Vitamina C
lipozomală are putere antioxidantă
Acidul
ascorbic captează radicalii liberi și previne „ruginirea” celulelor noastre.
Aceasta va acționa la diferite niveluri: ne protejează de la creier până la
oase, sistemul cardiovascular sau piele.
ü
Vitamina C
lipozomală luptă împotriva oboselii și afectează starea de spirit
Este implicat in sinteza unora
dintre hormonii noștri, neurotransmițători, care au un impact general asupra
stării noastre de oboseală și vigilență.
Participă in special la sinteza carnitinei, un
derivat de aminoacid, care este esențial pentru producerea de energie.
Carnitina aduce combustibil mitocondriilor
(micele „centrale” ale celulelor noastre) și evacuează deșeurile. De asemenea,
intervine in sinteza neurotransmițătorilor noștri, cu, printre altele,
norepinefrina. Acesta din urmă este util in caz de stres sau efort fizic
intens.
Cu vitamina C lipozomală, efectele resimțite
par mai rapide.
·
Vitamina C lipozomală:
numeroase reacții enzimatice
·
Vitamina C este
implicată intr-o cascadă de reacții enzimatice, care vor acționa asupra multor
fenomene fiziologice.
·
Vitamina C lipozomală
are acțiune asupra sistemului cardiovascular.
In combinație cu alte ingrediente
active, este utilizata in tratamentul insuficientelor veno-limfatice sau
hemoroizilor.
Acidul ascorbic
protejează peretele vaselor de sânge și ajută
la scăderea tensiunii arteriale sistolice.
Vitamina C lipozomală obține aceste rezultate
la concentrații mai mici decât vitamina C neincapsulată.
In plus, vitamina C pare să joace un rol in
limitarea excesului de colesterol din ficat, care este un factor de risc
cardiovascular.
Vitamina C lipozomală și producția de colagen
Colagenul nu este util doar pentru limitarea
ridurilor, ci este unul dintre constituenții țesutului nostru conjunctiv.
Se găsește in piele, oase, cartilaje,
ligamente. Ca atare, acidul ascorbic menține densitatea osoasă și pare să
prevină osteoporoza.
Suplimentarea cu vitamina C este, prin urmare,
un atu pentru păstrarea masei osoase in timpul menopauzei in combinație cu
calciu.
Vitamina C lipozomală: prevenirea anumitor boli
și recuperare
Un studiu francez a demonstrat acțiunea foarte
eficientă a vitaminei C in prevenirea CRPS sau algoneurodistrofie. CRPS
este o boală complexă care se dezvoltă la nivelul membrelor după o intervenție
chirurgicală sau un traumatism.
In pregătirea pentru
operații cardiace sau ortopedice, suplimentarea cu vitamina C poate accelera
recuperarea.
Vitamina C lipozomală
și efectul acesteia asupra cancerului
In vitro, se pare că vitamina C se
oxidează pe celulele tumorale și limitează proliferarea acestora. Lipsesc
studii clinice care să confirme acest efect. Această proprietate ar fi posibilă
doar cu doze mari de vitamina C, realizabilă doar cu administrare intravenoasă.
Beneficiile vitaminei C
lipozomale
Vitamina C sau acidul ascorbic este
vedeta vitaminelor.
Are multe beneficii, dar corpul
uman este incapabil să o sintetizeze.
Prin urmare, trebuie furnizat prin alimente sau
suplimente.
Dacă vitamina C este bine cunoscută, nu este
cazul formei sale lipozomale, care este încă foarte recentă. Care sunt
proprietățile sale?
Ce precauții trebuiesc aplicate in legatura cu
vitamina C lipozomală?
Spre deosebire de vitamina C clasică, forma
lipozomală nu provoacă efecte secundare digestive: aciditate, gaze, diaree.
Există foarte puține contraindicații pentru
suplimentarea cu vitamina C. Ar trebui evitată pentru nou-născuți și persoanele
cu disfuncție renală sau pietre la rinichi.
Dozele trebuie ajustate pentru femeile gravide
sau copii.
ZINCUL
Ce este zincul?
Zincul este un oligoelement care este
implicat in activitatea a peste 200 de enzime - molecule esențiale pentru
reacțiile chimice din organism - in special a celor implicate in protecția
împotriva radicalilor liberi și a celor implicate in sinteza proteinelor.
Este esențial in:
•
creștere;
•
țesuturi;
•
vindecare;
•
creșterea masei musculare;
• și
repararea ADN-ului.
Este, de asemenea, un puternic
antioxidant și un antiinflamator necesar in:
• vitalitatea
pielii (ajută la lupta împotriva acneei, psoriazisului sau dermatitei);
• vitalitatea unghiilor
și a părului (permite sinteza keratinei și colagenului);
•
imunitatea;
•
reglarea greutății și a glicemiei;
•
reproducerea (favorizează producerea și mobilitatea spermatozoizilor);
• și
protecție împotriva bolilor cardiovasculare/degenerative și a cancerelor.
Zincul participă, de asemenea, la:
· producerea
și secreția de insulină,
· reglarea
hormonilor tiroidieni,
· sinteza
testosteronului și
· crește
numărul de limfocite T,
· celule
cheie ale imunității.
Ce alimente au cel mai mult zinc?
Zincul se găsește in produsele de origine
vegetală și animală, dar in cantități mai mari și in general mai bine asimilat
in produsele de origine animală:
Alimentele cele mai bogate in zinc sunt :
ü fructele
de mare,
ü organele,
ü carnea
și brânzeturile.
ü nuci,
ü cereale
nerafinate și
ü leguminoase.
Ar trebui să suplimentez cu zinc?
Dacă ne lipsește, da! Un simplu test de sânge
vă permite să știți. Cele mai expuse riscului de deficit sunt:
• vârstnici (după 60 de
ani, rata de absorbție scade);
• vegetarieni;
• diabetici;
• femeile insărcinate;
• băutorii de mari
cantitati de alcool
O deficiență poate fi suspectată și in cazul
unor infecții virale repetate, probleme ale pielii, păr și unghii fragile,
probleme de creștere.
VITAMINA D3
Ce este vitamina D3?
Vitamina D3, numită și colecalciferol, este o
formă de vitamina D. Intr-adevăr, aceasta din urmă există sub mai multe forme,
inclusiv:
• Vitamina
D2 care este sintetizată de plante;
• Vitamina
D3 care, spre deosebire de D2, este de origine animală. Este sintetizat de
piele și este forma pe care o producem sub acțiunea razelor UV de la soare.
Este prezent și in anumite alimente.
Vitamina D3, mult mai puțin cunoscută decât
vitamina D, este esențială pentru buna funcționare a organismului nostru și
joacă multe roluri.
Este o formă de vitamina D, pe care corpul
nostru este capabil să o sintetizeze datorită soarelui.
Această vitamină nu are acțiune directă odată
ce este absorbită și are nevoie de ficatul și rinichii pentru a deveni activi
și a acționa asupra organismului. Acesta poate fi apoi depozitat in mușchi,
ficat și țesutul adipos.
Vitamina D3 intervine in cele mai importante
mecanisme și procese ale organismului
De la prevenirea rahitismului la evitarea
osteoporozei, de la intărirea sistemului imunitar la sinteza serotoninei, de la
promovarea insulinei, la buna mineralizare a scheletului, Vitamina D3 intervine
in cele mai importante mecanisme și procese ale organismului.
Este recomandată sugarilor, copiilor, adulților
și persoanelor in vârstă pentru prevenirea și tratarea diverselor afecțiuni.
Vitamina D3; beneficii
Vitamina D3 este esențială pentru buna
funcționare a organismului nostru, deoarece indeplinește multe funcții.
De ce este vitamina D atât de importantă?
Vitamina D este una dintre multele vitamine de
care corpul dumneavoastră are nevoie pentru a rămâne sănătos. Joacă un rol
crucial in menținerea echilibrului de calciu din sânge și oase și in
construirea și menținerea oaselor.
Mai precis, aveți nevoie de vitamina D, astfel
incât corpul dumneavoastră să poată folosi calciul și fosforul pentru a
construi oase și a susține țesuturile sănătoase.
Cu deficit cronic și/sau sever de vitamina D, o
scădere a absorbției calciului și fosforului de către intestine duce la
hipocalcemie (nivel scăzut de calciu in sânge). Acest lucru duce la
hiperparatiroidism secundar (glande paratiroide hiperactive care incearcă să
mențină nivelul de calciu din sânge normal).
Atât hipocalcemia, cât și hiperparatiroidismul,
dacă sunt severe, pot provoca simptome, inclusiv slăbiciune musculară și
crampe, oboseală și depresie.
Pentru a incerca să echilibrați nivelul de
calciu din sânge (prin hiperparatiroidism secundar), corpul dumneavoastră preia
calciu din oase, ceea ce duce la o demineralizare accelerată a osului (când un
os se descompune mai repede decât se poate reforma).
Acest lucru poate duce in continuare la
osteomalacie (oase moi) la adulți și rahitism la copii.
Lipsa severă de vitamina D la copii provoacă
rahitism.
Modele de creștere incorecte din cauza oaselor
inclinate sau indoite.
· slăbiciune
musculara.
· dureri
osoase.
· deformări
la nivelul articulațiilor. Acest lucru este foarte rar. Copiii cu o deficiență
ușoară de vitamine pot avea doar mușchii slăbiți, răniți și/sau dureroși
Ce cauzează deficitul de vitamina D?
In general, cele două cauze principale ale
deficitului de vitamina D sunt:
· nu
obțineți suficientă vitamina D in dietă și/sau prin lumina soarelui.
·
corpul tău nu absoarbe
sau folosește in mod corespunzător vitamina D.
Există mai multe cauze specifice ale
deficitului de vitamina D, inclusiv:
· anumite
afecțiuni medicale.
· pierderea
in greutate - intervenții chirurgicale.
· anumite
medicamente.
· mai
mulți factori biologici și de mediu diferiți vă pot expune, de asemenea, un
risc mai mare de a dezvolta deficiență de vitamina D, cum ar fi vârsta
inaintată și cantitatea de melanină (pigment) din piele
Condițiile medicale
care pot cauza deficit de vitamina D includ:
o Fibroză
chistica, boala Crohn și boala celiaca: Aceste afecțiuni pot împiedică
intestinele dumneavoastră să absoarbă suficient suficienta vitamina D prin
suplimente, mai ales daca afecțiunea nu este tratata.
o Obezitatea: Un indice de masă
corporală mai mare de 30 este asociat cu niveluri mai scăzute de vitamina D.
Celulele grase mențin vitamina D izolată, astfel incât să nu fie eliberată.
Obezitatea necesită adesea administrarea de doze mai mari de suplimente de
vitamina D pentru a atinge și menține niveluri normale.
o Afecțiuni renale și boli hepatice:
aceste afecțiuni reduc cantitatea de anumite enzime (enzima hepatică
25-hidroxilază din ficat și 1-alfa-hidroxilază din rinichi) organismul
dumneavoastră are nevoie pentru a schimba vitamina D intr-o formă pe care o
poate utiliza. Lipsa oricăreia dintre aceste enzime duce la un nivel inadecvat
de vitamina D activă in organism.
o Operațiile de slăbire care reduc
dimensiunea stomacului și/sau ocolesc o parte a intestinului subțire, cum ar fi
operația de bypass gastric, ingreunează organismul dumneavoastră să absoarbă
cantități suficiente de anumite substanțe nutritive, vitamine și minerale.
Dacă ați suferit o
intervenție chirurgicală de slăbire, este important să vă consultați in mod
regulat furnizorul de asistență medicală, astfel incât acesta să vă poată
monitoriza nivelul de vitamina D și alte niveluri de nutrienți. Probabil că vă
trebui să luați suplimente de vitamina D și alte suplimente de-a lungul vieții.
Medicamente care pot
cauza deficit de vitamina D:
Ø unele laxative
Ø unii steroizi
Ø unele medicamente care scad colesterolul
Ø unele medicamente pentru prevenirea convulsiilor
Ø unele medicament împotriva tuberculozei
Ø unele medicament pentru pierderea in greutate
Informați-vă intotdeauna medicului
dumneavoastră despre medicamentele dumneavoastră și despre orice suplimente
și/sau plante medicinale pe care le luați.
Rolul Vitaminei D3 in
calcificare
Vitamina D3 permite o bună
absorbție a calciului și crește concentrația de fosfor din sânge.
Fără el, calciul, chiar și atunci când este consumat in cantități mari, nu ar
putea fi fixat pe oase.
Vitamina D3 contribuie prin urmare
la buna mineralizare a scheletului, a articulațiilor și a dinților.
Datorită acțiunii sale asupra calciului,
vitamina D3 joacă, de asemenea, un rol in contracția musculară.
In plus, prin rolul sau in calcifiere, vitamina
D3 are o acțiune deosebit de importanta la sugari prin prevenirea
rahitismului și la vârstnici unde este esențială evitarea osteoporozei
și slăbiciunii musculare.
Rolul Vitaminei D3 asupra sistemului imunitar
Vitamina D3 ajută la intărirea sistemului
imunitar. Iarna mai mult, pentru că cu mai puțin soare, stocurile de vitamina
D3 scad.
· Stabilizator
al diabetului. Vitamina D3 promovează acțiunea insulinei
și, prin urmare, stabilizează mai ușor diabetul.
·
Sintetizator al
hormonul fericirii.Vitamina D3 are rol in
sinteza serotoninei (hormonul fericirii). Prin urmare, o deficiență
poate avea o legătură cu starea de spirit și in special cu depresia.
Nu trebuie să uităm de expunerea la
soare care face posibilă sintetizarea acestei vitamine
Expunerea la soare pe piele (cu
toate acestea, persoanele cu pielea mai inchisă la culoare și persoanele in
vârstă pot să nu primească suficientă vitamina D prin lumina soarelui.
Locația dvs. geografică poate
împiedica, de asemenea, expunerea adecvată la vitamina D prin lumina soarelui).
Deficiența de vitamina D poate fi
mai frecventă la persoanele cu conținut mai mare de melanină din piele (piele
mai inchisă) și care poartă îmbrăcăminte cu acoperire extinsă a pielii, in
special in țările din Orientul Mijlociu.
Produsul Immunozen
complex C+Zn+D3 poate fi achiziționat
din farmaciile Ropharma, farmaciile partenere ale Ropharma și online:
https://ropharma.ro/immunozen-complex-cznd3-x30caps?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwtqmwBhBVEiwAL-WAYfIVsLJyaDwEA1qVSEYtKYmAG63fpvOoyOAdeqjFRNptQ4Fxg8yLXRoCqu0QAvD_BwE
Sursa :
https://besmax.ro/imunitatea-cum-funcționează-cum-poate-fi-testata-și-când-este-slabiță/
https://ropharma.ro/search?type=product&q=Immunozen+
https://www.airzen.fr/printemps-comment-booster-son-systeme-immunitaire/
https://www.masantepasseparmesmicrobiotes.fr/sante/microbiote-intestinal-acteur-sante
https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/deficitul-de-vitamina-d