Căpșunile se numără printre fructele ce au un conținut mic de calorii și carbohidrați, având efect antibiotic, bactericid, antiinflamator, tonic, nutritiv, remineralizant și de reducere a colesterolului. Acest fruct, cu o istorie de peste 2.200 de ani, este o alegere ideală pentru o gustare sau chiar ca o componentă a micului dejun.

De asemenea, consumul căpșunilor aduce și foarte multe beneficii sănătății:

  1. Întăresc sistemul imunitar

Principala calitate a căpșunilor este aceea că stimulează și fortifică sistemul imunitar. Căpșunile sunt printre cele mai bogate alimente în vitamina C, o cană din acestea acoperind doza zilnică recomandată din această vitamină, având astfel un efect antioxidant puternic.

  1. Susțin o vedre sănătoasă

Proprietățile antioxidante ale căpșunilor previn apariția cataractei, iar vitaminele ajută la protejarea corneei și a retinei împotriva radiațiilor solare.

  1. Reduc riscul apariției cancerului

Antioxidanții din căpșuni, precum acidul elagic, luteina, zeaxantina, beta-carotenul, licopenul etc., neutralizează efectul radicalilor liberi și acționează ca inhibitor asupra celulelor canceroase.

  1. Previn apariția ridurilor

Vitamina C acționează și în cazul ridurilor, având rol în menținerea elasticității și strălucirii pielii, iar acidul elagic previne distrugerea colagenului din pilea și a inflamării acesteia, efecte ce apar în urma expunerii la raze UV.

  1. Scad nivelul colesterolului

Fitochimicalele conținute de căpșuni luptă împotriva efectelor lipoproteinelor de tip LDL, ce cauzează formarea plăcilor de aterom pe pereții arterelor. De asemenea, reduc răspunsul inflamator cauzat de stresul oxidativ, scăzând astfel riscul cardiovascular.

Căpșunile sunt foarte bune consumate proaspete, dar le puteți găsi și uscate, în compot, gem sau dulceață. Pot fi depozitate proaspete în frigider sau pot fi congelate pe o perioadă de 7-9 luni.