Cacao este denumirea semințelor produse de arborele de cacao. Pudra de cacao se face prin zdrobirea boabelor de cacao și este materia primă esențială în producția de ciocolată. De-a lungul timpului, cercetările moderne au demonstrat faptul că această pudră conține compuși importanți care aduc beneficii asupra sănătății.

9 beneficii pentru sănătate și nutriție ale pudrei de cacao

  1. Este bogată în polifenoli

Polifenolii sunt antioxidanți naturali aflați în alimente precum fructe, legume, ceai, ciocolată și vin. Aceștia oferă beneficii pentru sănătate precum: reduc inflamațiile, îmbunătățesc fluxul sanguin, scad tensiunea arterială și îmbunătățesc nivelul colesterolului.

Cacao este una dintre cele mai bogate surse de polifenoli, însă cu cât este prelucrată sau încălzită mai mult, aceasta își poate pierde proprietățile. Astfel, deși cacaua este o mare sursă de polifenoli, nu toate produsele care conțin cacao vor oferi aceleași avantaje.

  1. Reduce tensiunea arterială

Cacao, atât sub forma sa pudrată, cât și sub formă de ciocolată neagră, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale datorită flavanoidelor care îmbunătățesc nivelul de oxid nitric din sânge.

Acest lucru s-a demonstrat în urma unui studiu la care au participat 35 de pacienți unici care au consumat produse din cacao și astfel, tensiunea arterială a fost redusă cu 2mmHg, însă este important de menționat din nou faptul că prelucrarea acesteia reduce numărul flavonoidelor.

  1. Scade riscul de atac de cord și accident vascular cerebral

Pe lângă scăderea tensiunii arteriale, se pare că cacao are și alte proprietăți care vă pot reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral datorită îmbunătățirii nivelului de oxid nitric din sânge care are rolul de a dilata arterele și vasele de sânge, îmbunătățind astfel fluxul sanguin.

Pe lângă acest aspect, s-a demonstrat faptul că această pudră reduce colesterolul „rău” LDL.

Un studiu efectuat pe 157.809 a demonstrat că un consum mai mare de ciocolată a fost asociat cu un risc semnificativ mai mic de boli de inimă, accident vascular cerebral și moarte.

  1. Polifenolii îmbunătățesc circulația sângelui spre creier

Mai multe studii au descoperit că polifenolii, precum cei din cacao, pot reduce riscul de boli neurodegenerative prin îmbunătățirea funcției creierului și a fluxului sanguin.

Un studiu de două săptămâni la care au participat 34 de adulți în vârstă a demonstrat faptul că fluxul de sânge poare crește cu 10% dacă a fost consumată cacao.

Pe lângă acest aspect, pudra de cacao îmbunătățește performanța mentală la persoanele care se confruntă cu deficiențe mentale.

  1. Îmbunătățește starea de spirit și tratează depresia

Un studiu privind consumul de ciocolată la care au participat femei însărcinate a demonstrat faptul că aportul frecvent de cacao este asociat cu stres redus, stare de spirit îmbunătățită, calm și mulțumire datorită polifenolilor.

Deși au fost efectuate numeroase studii privind beneficiile psihologice ale pudrei de cacao, încă nu s-a ajuns la o concluzie precisă, astfel că cercetările continuă.

  1. Ajută în menținerea greutății

Oarecum paradoxal, aportul de cacao, chiar sub formă de ciocolată, vă poate ajuta să vă controlați greutatea deoarece reduce apetitul.

  1. Oferă protecție împotriva cancerului

Studiile efectuate pe animale care s-au bazat pe o dietă bogată în cacao sau extracte de cacao au obținut rezultate pozitive în reducerea cancerului de sân, pancreatic, de prostată, de ficat și de colon, precum și leucemie.

  1. Întărește sistemul imunitar și oferă protecție împotriva bolilor gingivale

Mai multe studii au analizat efectele protectoare ale pudrei de cacao împotriva bolilor gingivale. Această pudră conține compuși care au proprietăți antibacteriene, anti-enzimatice și de stimulare a imunității, toate acestea oferind efecte pozitive asupra sănătății orale.

Această concluzie, vine în urma unui studiu la care au participat șobolani infectați cu bacterii orale.

  1. Ușor de inclus în dieta ta

Pudra de cacao se poate include în dieta dumneavoastră în mai multe moduri:

  • Ciocolată neagră, de bună calitate, cu cel puțin 70% cacao.
  • Cacao fierbinte/rece cu lapte
  • Smoothies: cacao poate fi adăugată în rețeta ta preferată de smoothie-uri pentru a-i da un gust mai bogat, de ciocolată.
  • Puteți adăuga cacao în diverse deserturi precum budinci (budincă de orez).
  • Mousse de ciocolată vegană
  • Cacao presărată peste diverse fructe.