Părinții au știut întotdeauna de ce ne spuneau să mâncăm broccoli. Această legumă verde este un este de fapt o sursă imensă de nutrienți. Din punct de vedere al profilului nutritiv, acesta se află printre cele mai apreciate legume datorită conținutului bogat în fibre, Vitamina A, B6 și C, dar și potasiu. O altă caracteristică a acestui aliment este compoziţia bogată în fitonutrienţi, substanţe care diminuează semnificativ riscul de diabet, de boli cardiovasculare şi de cancer, adică exact bolile civilizaţiei moderne.

Beneficii asupra sănătății:

Ajută în tratarea diabetului

Pentru persoanele obeze cu diabet zaharat tip 2, extractul de broccoli poate fi exact ceea ce a recomandat medicul.

În timpul unui studiu, oamenii 97 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 au consumat extract de broccoli pe parcursul a 12 săptămâni.  Deși participanții non-obezi nu au văzut niciun efect, indivizii obezi au observat că nivelul lor de glucoză din sânge este în scădere cu 10%, un procent semnificativ

Tratează autismul.

Același compus a fost găsit benefic și pentru persoanele care suferă de autism, astfel că persoanele care au consumat extractul au prezentat îmbunătățiri în comunicarea verbală și interacțiunile sociale, au raportat cercetătorii în 13 octombrie 2014 în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Reduce colesterolul

Componentele din fibrele din broccoli acționează împreună cu acizii biliari în tractul digestiv, ceea ce are ca rezultat o scădere a nivelului de colesterol rău.

Ajută în procesul de detoxifiere

Broccoli ajută în toate etapele procesului de detoxifiere a organismului, de la neutralizarea până la eliminarea toxinelor din organism. Un studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America a constatat că germenii de broccoli pot fi deosebit de puternici în această privință.

Îmbunătățește sănătatea inimii

Pe lângă reducerea colesterolului, broccoli poate ajuta la sănătatea inimii prin menținerea sănătății vaselor de sânge.

Îmbunătățește sănătatea ochilor

Probabil ai auzit că morcovii sunt buni pentru ochii tăi și asta pentru că conțin luteină, ei bine, și consumul de broccoli este, de asemenea, o modalitate excelentă de a-l obține. Două carotenoide care se regăsesc în concentrații semnificative în broccoli, luteină și zeaxantină, joacă un rol deosebit de important în starea de sănătate a ochilor.

Îmbunătățește digestia

Broccoli are aproape 1 gram de fibre la 10 calorii. Fibrele ajută la menținerea nivelului de bacterii sănătoase în intestine.

Are beneficii antiinflamatorii

Broccoli este un antiinflamator excelent și poate încetini deteriorarea articulațiilor asociate cu artroza. Un studiu realizat în 2013 la Universitatea din Anglia de Est a descoperit că acesta poate ajuta persoanele care suferă de artrită, deoarece „blochează enzimele care provoacă distrugerea articulației”.

Pe lângă aceste aspecte este important de menționat faptul că, pentru persoanele cu deficit de vitamina D ar putea fi o idee bună să includă broccoli în dieta zilnică.

Te poți bucura de broccoli crud sau gătit – fiert, sub abur, sote sau la microunde. Studiile științifice aratată că nutrienții solubili în apă, cum ar fi vitamina C și conținutul mineral, sunt conservați prin gătirea sub abur, dar se pierd la fierbere, însă dacă alegeți celelalte variante de a-l prepara, aveți grijă să nu fie gătit în exces.