Urzica este o plantă erbacee cu efecte benefice pentru sănătate, care se găsește din abundență în piață, primăvara. Deși are proprietăți uimitoare, fiind bogate în fier și magneziu, acestea trebuie culese cu grijă, având mâna protejată, deoarece frunzele emană acid formic care în contact cu pielea provoacă urticarie (inflamație specifică, însoțită de usturime și prurit intens). Această plantă este folosită de sute de ani ca plantă medicinală, fie sub formă de ingredient pentru mâncare, fie consumată sub formă de ceai sau tinctură.

Consumate primăvara, după o iarnă în care organismul a fost privat de substanțe nutritive importante, urzicile pot întări organismul și sistemul imunitar datorită beneficiilor sale:

  1. Detoxifică organismul – conținutul bogat în substanțe nutritive face ca urzica să fie un detoxifiant ideal pentru organism. Datorită substanțelor diuretice, urzica asigură eliminarea rapidă a toxinelor din organism. De asemenea, ajută la îmbunătățirea eficienței absorbției de nutrienți a intestinului, asigurând o bună funcționare a digestiei.
  2. Tratează și previne anemia – conținutul crescut de fier și magneziu oferă plantei proprietăți antianemice, hemostatice și reminalizante. Persoanelor cu afecțiuni anemice li se recomandă o cură cu ceai de urzici, timp de o lună de zile. De asemenea, aceste minerale din urzică ajută și la creșterea imunității.
  3. Scade glicemia și tratează bolile de inimă – printre afecțiunile prevenite de această plantă se numără și diabetul, deoarece are proprietatea de a scădea glicemia din sânge, dar și bolile cardiace. Tensiunea arterială și tahicardiile pot fi ținute sub control cu ceai sau tinctură de urzică.
  4. Ajută circulația – Combinația de vitamina C și fier stimulează producția de celule roșii din sânge. Vitamina C optimizează absorbția fierului în intestin, în timp ce fierul este o componentă esențială a hemoglobinei. Datorită creșterii numărului de eritrocite în organism, vindecarea rănilor se accelerează, circulația se desfășoară mai ușor și extremitățile corpului sunt mai oxigenate.
  5. Ajută dezvoltarea normală a sarcinii – ceaiul de urzică este recomandat în sarcină datorită conținutului bogat în substanțe nutritive, acestea putând să stimuleze și producția de lapte. Astfel, procesul de alăptare al nou-născutului va fi mai ușor.

Urzicile pot fi consumate sub formă de mâncare de urzici, chifteluțe, ciorbe, supe cremă, ceaiuri sau tincturi.