Avocado - în topul celor mai nutritive alimente
Avocado este un arbore originar din America Centrală. Atât fructul cât și arborele sunt comestible iar avocado se referă și la fructul acestui copac, din care se face renumita pastă guacamole.
Acesta este un fruct cu o textură cremoasă și este singurul care oferă o cantitate substanțială de acizi grași, fiind un aliment bogat în nutrienți cu un conținut aproximativ de 20 vitamine și minerale. Beneficiile sale sunt diverse, iar printre acestea se numără: îmbunătățirea digestiei, ameliorarea depresiei și protecția împotriva cancerului.
Beneficii:
- Avocado este bogat în nutrienți
Conform cercetătorilor, o porție (o cincime dintr-un avocado, aproximativ 40 de grame) conține:
- 64 calorii
- aproape 6 grame de grăsime
- 3,4 grame de carbohidrati
- mai puțin de un gram de zahăr
- aproape 3 grame de fibre
Avocado este o sursă excelentă de vitamine C, E, K și B-6, precum și riboflavină, niacină, folat, acid pantotenic, magneziu și potasiu. De asemenea, furnizează luteină, beta-caroten și acizi grași omega-3.
Deși majoritatea caloriilor dintr-un avocado provin din grăsimi, nu vă feriți! Avocado este plin de grăsimi sănătoase, benefice. Consumul de grăsime încetinește descompunerea carbohidraților, ceea ce ajută la menținerea nivelului de zahăr în sânge stabil, susține sănătatea pielii, îmbunătățește absorbția vitaminelor, mineralelor și a altor substanțe nutritive solubile în grăsimi și poate chiar ajuta la stimularea sistemului imunitar.
- Susține sănătatea inimii
Avocado conține 25 miligrame de sterol vegetal natural numit beta-sitosterol. S-a observat că, consumul regulat de beta-sitosterol ajută la menținerea nivelului sănătos al colesterolului.
- Excelent pentru o vedere bună
Avocado conține luteină și zeaxantină, două substanțe fitochimice care sunt concentrate în special în țesuturile din ochi, unde oferă o protecție antioxidantă și este eficient în reducerea daunelor, inclusiv cele provocate de lumina ultravioletă.
- Protecție împotrva cancerului
Oferă protecție împotriva cancerului de colon, pancreatic și col uterin. Cercetătorii au demonstrat că fitochimicalele extrase din avocado pot inhiba selectiv creșterea celulelor precanceroase și canceroase și pot provoca distrugerea lor.
- Diminuează starea de anxietate și depresie
Alimentele care conțin niveluri ridicate de folat pot ajuta la scăderea riscului de depresie, deoarece folatul ajută la prevenirea acumulării de homocisteină, o substanță care poate afecta circulația și furnizarea de nutrienți către creier.
- Îmbunătățește digestia
În ciuda texturii cremoase, un avocado este de fapt bogat în fibre. Consumul alimentelor cu fibre naturale poate ajuta la prevenirea constipației, la menținerea unui tract digestiv sănătos și la scăderea riscului de cancer de colon.
- Ajută în procesul de detoxifiere
La fel ca uleiul de măsline sau semințele de in, avocado conține acizi grași omega 3, care ajută la lubrifierea pereților intestinali și, astfel, la eliminarea mai rapidă a toxinelor.
- Efect antimicrobian
Avocado conține substanțe care au activitate antimicrobiană, în special împotriva bacteriei E-coli, cauza principală a intoxicațiilor alimentare.
Sfaturi:
- Puteți consuma avocado la micul dejun, pe pâine prăjită, înlocuitor al untului.
- Se poate folosi în loc de maioneză pentru salate.
- Este un aliment perfect pentru bebeluși.
- Uleiul de avocado poate fi utilizat pentru hidratarea pielii și părului.
- Includeți uleiul de avocado în măștile de față.
Lasa un comentariu